Robotika za osme razrede u Domu tehnike Valpovo

Nastavlja se dugogodišnja suradnja OŠ Matija Petar Katančić Valpovo i Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće. Zahvaljujući nastavnici Biljani Pantoš, svi učenici osmih razreda i ove godine imali su mogućnost naučiti nešto više o robotima i robotici. Voditelj radionice robotike bio je gospodin Antun Pejak, student informatike.

27. i 28. siječnja je učenicima pojasnio principe robotike u informatičkom kabinetu u Domu tehnike Valpovo.

Osmoškolci su učili o osnovama robotike, programiranju robota i sučeljima koja se koriste za upravljanje robotskim (automatskim) sustavima. U sklopu radionice napravljen je jednostavni strujni krug sastavljen od elektromotora, izvora napajanja i prekidačkog sklopa koji je upravljan računalom (programom). Korišteno je Inovatic ICT sučelje kao prekidački sklop i program GUI (Graphical User Interface) za programiranje. GUI je računalni program kojim je programiranje pojednostavljeno. Učenici ne moraju znati konkretan programski jezik već kreiraju dijagram toka (ponašanja) pravljanog elementa spojenog na sučelje.

Večina učenika je vrlo brzo savladala programiranje i praktično ga koristila na navedenim sučeljima. Određeni broj učenika pokazao je interes za programiranje robota i mogućnost nastavka učenja u radionici robotike Centra tehničke kulture.