Uspjesi naše škole zabilježeni i u časopisu “Poduzetnik”

Časopis „Poduzetnik“ objavio je članak o našoj školi, kojeg prenosimo u cijelosti.

OSNOVNA ŠKOLA MATIJE PETRA KATANČIĆA, VALPOVO

Na istoku Hrvatske, u srcu Slavonije, kraj rijeke Karašice, smjestila se Osnovna škola u Valpovu koja ponosno nosi ime Matije Petra Katančića, hrvatskog književnika i latinista, koga povijest pamti i kao najučenijeg Slavonca svog vremena i prevoditelja prvog cjelovito tiskanog Svetog pisma na hrvatski jezik.

Školstvo u Valpovu je započelo 1774. godine osnivanjem njemačko-ilirske škole koju je pohađalo dvadesetak vlastelinske djece. Na današnjoj adresi, preko puta valpovačkog parka, škola stoji od 1962. godine. Sastoji se od matične škole u Valpovu, područnih škola u Nardu, Šagu i Bocanjevcima te područnih odjela Glazbene škole.

RAZLIČITI SMO, A JEDNAKO VRIJEDNI!

Moto škole „Različiti smo, a jednako vrijedni!“ odražava se kroz brojne izvannastavne, volonterske i humanitarne aktivnosti te različite projekte. Broj i izbor aktivnosti je svake godine sve veći čime se pokušava svakom učeniku individualno pristupiti i ponuditi aktivnosti prilagođene njegovim interesima, talentima i sposobnostima vodeći se mišlju Alberta Einsteina: „Ne sudi ribu po načinu na koji se penje na drvo“. Svi mogu biti uspješni u nekom području, a dužnost je suvremene škole i njenih djelatnika ponuditi kvalitetne aktivnosti za sve!

UČENIČKI USPJESI

Fotografije učenika škole Sonje Blažević i Petra Čvagića predstavljale su Hrvatsku na međunarodnoj fotografskoj izložbi “Međunarodni doživljaj baštine XIX” koju organizira Hrvatski fotosavez. Fotografije su izabrane između 998 fotografija od 128 autora pristiglih na natječaj što predstavlja veliki uspjeh za učenike i školu (Slika 1., Slika 2.).


070715_1021_Uspjesinaek1.jpg
Slika 1. Sonja Blažević: Pismo prošlosti, crteži na gotičkoj crkvi sv. Luke, Srednji Lipovac, središnja Hrvatska

Slika 2. Petar Čvagić: Odmor, Lonjsko polje, središnja Hrvatska
Slika 2. Petar Čvagić: Odmor, Lonjsko polje, središnja Hrvatska

Brojni su učenici svoje afinitete, talente i potencijal pokazali na školskim i županijskim natjecanjima, a ove su se godine posebno istaknuli učenici Glazbene škole pri Osnovnoj školi Matije Petra Katančića osvojivši prva mjesta i zapažena priznanja u pojedinačnim i skupnim nastupima na regionalnim, državnim te međunarodnim natjecanjima. Učenik Dominik Milošević je na bisernici sa svojim nastavnikom Danijelom Čehajićem osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju u Dubrovniku te prvu nagradu i maksimalnih 100 bodova na međunarodnom natjecanju u Subotici te mu je žiri dodijelio Grand Prix što je najveći uspjeh škole do sada! Njegovi nastupi osvojili su sve što se osvojiti može! Važno je spomenuti i uspjeh zbora glazbene škole koji je ove godine osvojio Zlatnu plaketu na Međunarodnom natjecanju zborova u Požegi, a dirigentica Sandra Lovrinčević posebnu nagradu za cjelokupan dojam. U ovoj priči  važno je spomenuti i  zbor osnovne škole na čelu s dirigenticom Majom Huis koji su četvrti put osvojili Srebrnu plaketu na Varaždinskim glazbenim svečanostima te po prvi puta  postali vice prvaci Hrvatske u kategoriji starijih dječjih zborova osnovnih škola. Sve su to pokazatelji da se i s malo sredstava, ali s velikom voljom i znanjem mentora može postići puno! S uspjesima ove škole je upoznata i Osječko-baranjska županija koja je zahtijevala sudjelovanje nagrađenog zbora glazbene škole na svojoj svečanoj proširenoj sjednici u HNK u Osijeku (Slika 3.).

Slika 3. Zbor glazbene škole na svečanoj sjednici Osječko-baranjske županije u HNK Osijek
Slika 3. Zbor glazbene škole na svečanoj sjednici Osječko-baranjske županije u HNK Osijek

AKTIVNA SURADNJA S LOKALNOM ZAJEDNICOM

Škola svake godine organizira i/ili sudjeluje u brojnim poduzetničko-volonterskim aktivnostima. Učenici i učitelji su uvijek otvoreni i zainteresirani za pomoć potrebitima kroz brojne koncerte ili prodaju proizvoda od čega prihod ide u humanitarne svrhe. Na početku školske godine 2014./2015. učenici i učitelji su sudjelovali u aktivnosti „Solidarnost na djelu“ čime su se prikupila sredstva za pomoć obiteljima učenika škole koji su u teškoj financijskoj situaciji. Škola je prikupljenim sredstvima osigurala desetak kvalitetnih paketa čime je darivala obitelji za Božić. Škola je sudjelovala i u UNICEF-ovom projektu „Škole za Afriku“ prikupljajući sredstva na „Katančićevom jesenskom sajmu“ te na humanitarnoj Božićnoj priredbi. „Katančićev jesenski sajam“ pravi je primjer marljivog poduzetničkog duha učenika ove škole čime je obilježen Dan zahvalnosti za plodove zemlje i Svjetski dan hrane gdje su učenici uz pomoć svojih učitelja prodavali proizvode koje su izradili sami ili uz pomoć svojih roditelja (Slika 4.).

Slika 4. Katančićev jesenski sajam
Slika 4. Katančićev jesenski sajam

Škola potiče i razvoj ekološke svijesti učenika putem raznih akcija čišćenja okoliša i uljepšavanja školskog dvorišta. Učenici su ove godine sudjelovali u jednoj od najvećih akcija čišćenja na svijetu pod nazivom „Zelena čistka“ gdje brojni ljudi skupljaju otpad u isto vrijeme u više različitih zemalja (Slika 5.).

Slika 5. Zelena čistka
Slika 5. Zelena čistka

Učenici 8.b su sa članovima Udruge „Mi“ sudjelovali u Turniru „Čovječe ne ljuti se“ čime su još jednom pokazali humanost u odnosu prema osobama s posebnim potrebama (Slika 6.).

Slika 6. Turnir „Čovječe ne ljuti se“
Slika 6. Turnir „Čovječe ne ljuti se“

Škola je u više navrata sudjelovala i u prikupljanju sredstava za udruge osoba s posebnim potrebama pa tako i u akciji „Monikino igralište“ u kojoj su se prikupljala sredstava za izgradnju igrališta za osobe s teškoćama u Valpovu. Učenici su sudjelovali i u predavanjima, radionicama i druženju u sklopu Festivala alternativnih oblika rehabilitacije udruge Zvono iz Belišća „Zvoni zvono“. Svoju su humanost i volju za volontiranjem pokazali i učenici 8.d razreda koji su umjesto zabave za kraj osnovnoškolskog obrazovanja, uz poticaj razrednice Darije Jančikić, izabrali druženje sa psima i jedni s drugima kroz volontiranje u Nemetinskom azilu (Slika 7.).

Slika 7. Posjet 8.d azilu u Nemetinu
Slika 7. Posjet 8.d azilu u Nemetinu

Ove se školske godine škola pridružila i inicijativi „Dan ružičastih majica“, poznatiji kao „Pink Shirt Day“ (Slika 8.). Radi se o programu prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači.

Slika 8. Dan ružičastih majica
Slika 8. Dan ružičastih majica

Unazad nekoliko godina, škola kroz predavanja i radionice sudjeluje u preventivnim programima Odjela za prevenciju PP Osijek pod nazivom „Zajedno više možemo“ čime se preventivno zajednički djeluje na zdravlje i ponašanje učenika upozoravajući na štetna djelovanja cigareta, droge i alkohola. Projekti „Shema školskog voća“ te „Vrtim zdravi film“ vode se mišlju „u zdravom tijelu – zdrav duh“, a provedeni su u školi u obliku predavanja i radionica s ciljem oblikovanja zdravih prehrambenih navika djece kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom. Od ostalih projekata je važno spomenuti i „Večer matematike“ (Slika 9.) te „Festival znanosti“ (Slika 10., Slika 11.) unutar kojih su učitelji i stručnjaci s kojima škola redovno surađuje uspjeli učenicima približiti prirodne znanosti putem brojnih zanimljivih aktivnosti.

 Slika 9. Večer matematike
Slika 9. Večer matematike

Slika 10. Festival znanosti
Slika 10. Festival znanosti

Slika 11. Festival znanosti – izrada plakata
Slika 11. Festival znanosti – izrada plakata

Festival znanosti održan je u školi 22. travnja 2015., a ovogodišnja je tema bilo Sunce. Gost predavač Kruno Hornung iz Srednje škole Valpovo dao je svoj osvrt na Sunce kao obnovljivi izvor energije u svom predavanju naslovljenom “Moj pogled na Sunce”. Pod stručnim vodstvom Denisa Vide i Gorana Kurtovića, učenici su imali priliku s praktične strane sagledati do kakvih spoznaja mogu doći uz pomoć štapa i sjene. Predavanju su nazočili učenici osmih razreda i nastavnici koji su sudjelovali u Festivalu koji su izrađivali ekudativne plakate na temu Sunce.

ŠKOLSKA ZADRUGA „KARAŠICA“

Učenička zadruga „Karašica“ pokazala je ove godine svoj poduzetnički duh, a čini se da je to tek početak! Prva školska učenička zadruga OŠ Matije Petra Katančića osnovana je 1957. godine i do kraja svog djelovanja 1997. godine je osvojila brojna priznanja i nagrade. Početkom školske godine 2014./2015. u školi je obnovljena učenička zadruga pod imenom „Karašica“ koja se sastoji od četiri sekcije: mali vrtlari u matičnoj školi, vrtlarska sekcija u područnoj školi Nard te voćarska i pčelarska sekcija (Slika 12.).

Slika 12. Učenička zadruga „Karašica“ - Vrtlarska sekcija
Slika 12. Učenička zadruga „Karašica“ – Vrtlarska sekcija

Zadruga je već tijekom prve godine od svog osnutka pokazala trud i marljivost prezentirajući svoje proizvode na „Danima meda“ (Slika 13.) u Belišću te Međužupanijskoj smotri učeničkih zadruga u Ernestinovu gdje su osvojili zapaženo 7. mjesto (Slika 14.).

Slika 13. Učenička zadruga „Karašica“ na „Danima meda“ u Belišću
Slika 13. Učenička zadruga „Karašica“ na „Danima meda“ u Belišću

Slika 14. Učenička zadruga „Karašica“ na Međunarodnoj smotri učeničkih zadruga u Ernestinovu
Slika 14. Učenička zadruga „Karašica“ na Međunarodnoj smotri učeničkih zadruga u Ernestinovu

Mnogi su učenici pokazali svoje afinitete prema praktičnom djelovanju unutar sekcija ove zadruge. Jedan od voditelja zadruge, učitelj Matija Bartolović, rekao nam je da su učenici oduševljeni sudjelovanjem u ovim aktivnostima te da im nije teško saditi voćke čak ni dok kiši, a pčele im također ne predstavljaju problem. Iako odrasli u Slavoniji, neki su od njih, prema riječima ovog učitelja, prvi puta vidjeli kako se sadi nešto od voća ili povrća. U budućnosti se planira osnovati trgovina u školi te organizirati jednomjesečne sajmove u centru Valpova gdje bi se prodavali učenički domaći proizvodi, a sav bi prihod išao za povećanje kapaciteta zadruge i posjećivanje drugih zadruga diljem Hrvatske. Zadruga svojim mladim članovima daje temelj poduzetništva i potiče poduzetnički duh potičući mlade Slavonce da, kada za to dođe vrijeme, ne čekaju, već stvaraju poslove za sebe i svoje sumještane!

POGLED U BUDUĆNOST

Ravnatelj škole, Dalibor Košutić, ponosan je na velike uspjehe škole u posljednjih nekoliko godina. Marljivo se radi i na prijeko potrebnoj obnovi ove stare škole. U suradnji s Osječko-baranjskom županijom obnovljen je školski krov koji je određeno vrijeme prokišnjavao, a nastavak se očekuje u obliku obnove prozorske stolarije. U školi je još puno prostora za obnovu, a ovi marljivi i humani učenici i djelatnici to svakako zaslužuju!

Očigledno je da se u školi potiče aktivno sudjelovanje u raznim projektima i akcijama čime se potiče učenička kreativnost, samopouzdanje, originalnost i smisao za poduzetništvo što je poželjno za eventualno stvaranje vlastitog posla i izvora zarade iz nečeg što je u osnovnoškolskom obrazovanju bio tek „hobi“ ili izvannastavna aktivnost. Umjesto pasivnog interpretiranja gradiva, potiče se raznoliko i aktivno sudjelovanje u zajednici što bi jednoga dana moglo donijeti dobrobit kako učenicima tako i svim članovima zajednice naše prekrasne Valpovštine i grada Valpova o kojemu je pisao i sam Katančić:

„Mene je dakle rodilo poštovano Valpovo
Star i prijatan grad naše Panonije
Želim da slavan ostane kroz tisuću godina!“
Uz ovakve kreativne djelatnike škole i vrijedne učenike, Katančićeva se želja doista ima priliku ostvariti!

Autor:
Jelena Lacković