Klavirska rapsodija u glazbenoj školi

U srijedu, 3.svibnja dogodio se prekrasni glazbeni događaj u dvorani Glazbene škole u Belišću. Po prvi se puta održao međužupanijski klavirski festival “Dolce piano”. Klavirski odjel pokrenuo je tu inicijativu u želji za razmjenom iskustava i neophodnog druženja nastavnika i učenika te se prihvatio nemalog organizacijskog posla. No, višemjesečne pripreme su se itekako isplatile.

Na svečanom otvorenju festivala sve uvažene goste pozdravili su ravnatelj osnovne škole M. P. Katančića Valpovo gospodin Dalibor Košutić, voditeljica glazbenih odjela gospođa Tihana Ivanković, a pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Belišća gospođa Antonija Andrašek Barić je, nakon dirljivih uvodnih riječi i otvorila sam festival.

Na novouređenoj i atraktivnoj pozornici škole nastupilo je 45 učenika nižih razreda iz čak deset glazbenih škola iz četiri županije, raspoređenih u šest kategorija. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo činile su prof. savjetnica Jelica Kuzmin iz glazbene škole Pavao Markovac iz Zagreba, prof. savjetnica Zdravka Tekić Dadić, voditeljica stručnog vijeća klavirista Slavonije i Baranje, prof. Mirta Masle, pročelnica klavirskog odjela glazbene škole Franje Kuhača iz Osijeka i prof. savjetnica Tihana Ivanković, voditeljica glazbene škole Valpovo/Belišće.

Nastupi učenika bili su na vrlo zavidnoj razini, a što je na samom kraju predsjednica ocjenjivačkog suda prof. Kuzmin i potvrdila te čestitala svim učenicima i njihovim nastavnicima i roditeljima. Dvorana glazbene škole cijeli dan je bila popunjena radoznalim slušateljima, a hodnici i učionice škole vrvjele su dječjim razgovorima, smijehom i dobrim raspoloženjem.

Vrhunac festivala bilo je dakako, proglašenje i podjela diploma i priznanja. Ono po čemu smo željeli da festival bude prepoznatljiv je neuobičajeno ocjenjivanje nastupa. Naime, svi učenici su dobili nagradu i uz to pripadajuće zlatnu, srebrnu ili brončanu medalju te opisnu ocjenu svog nastupa ispisanu na diplomi koja je na kraju izazivala najviše pljeska i radosti u dvorani. Tako su nagrade “glazbene osobnosti”, “tonske maštovitosti”, “izvedbe pune radosti” i još puno lijepih komentara zasigurno novi vjetar u leđa mladim umjetnicima u njihovom daljnjem glazbenom školovanju. Jučer nije bilo prvih niti posljednjih i upravo to je razlog da su svi otišli nasmijanih lica i kao pobjednici.

Primajući samo pohvale i pozitivne dojmove, sigurno smo da ćemo sada s još većim entuzijazmom prionuti organizaciji i drugog “Dolce piana”!

Tihana Ivanković