Franjevci darivali našu glazbenu školu

U srijedu, 20. rujna 2017. godine, fra Branko Janjić, župnik Župe svetog Josipa Radnika Belišće, u ime Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, uručio je veliku donaciju Glazbenoj školi Valpovo – Belišće, koja djeluje pri Osnovnoj školi Matije Petra Katančića Valpovo. Naime, ravnatelju Daliboru Košutiću, voditeljici Latinki Ruski te svim profesorima i učenicima Glazbene škole uručio je više od 700 CD-a.

Radi se o izuzetno vrijednoj kolekciji koju je godinama skupljao pokojni fra Vice Blekić, zaljubljenik u klasičnu glazbu, dugogodišnji suradnik Hrvatske radiotelevizije, Radio Sljemena te Hrvatskog radija, na kojem je uređivao emisiju Duhovna misao.

-Mi fratri i općenito svećenici smo poznati kao sakupljači, bilo da se radi o knjigama ili nekom drugom mediju poput filma ili evo, glazbenih CD-ova. Fra Vice i ja smo se tu našli, iako je meni bliža urbana glazba, a on je tvrdio da je klasična glazba bliže Bogu. Sa subraćom sam razgovarao što učiniti s ovom kolekcijom kako bi se očuvala te smo odlučili darovati ju Glazbenoj školi Valpovo – Belišće, rekao je danas u belišćanskoj Glazbenoj školi fra Branko, dodajući kako među ova 703 CD-a ima i velikih kolekcija Mozarta, Bacha i Beethovena, ali i drugih skladatelja, za koje se nada da će biti na korist i užitak, ali i dio edukacije mladih glazbenika.

Na ovoj vrijednoj donaciji, ponajprije pokojnom fra Vici, a zatim i Franjevačkoj provinciji, te fra Branku, zahvalio se Dalibor Košutić, ravnatelj valpovačke osnovne škole pri kojoj djeluje Glazbena škola Valpovo – Belišće, istaknuvši kako Glazbena škola u Belišću od samog svog osnutka ima odličnu suradnju sa Župom u Belišću.

-Najgore što se može dogoditi ovim CD-ima je da se ne slušaju, a to se sigurno neće dogoditi u Glazbenoj školi koja se kroz učenje instrumenata, pjevanje i orkestar trudi pružiti sveobuhvatno glazbeno obrazovanje svojim polaznicima, poručio je ravnatelj Košutić, obećavši, a što je potvrdila i voditeljica Latinka Ruski, da će marljivo i često slušati darovana glazbena djela.

Tekst: Monika Đogaš (Gradski radio Belišće)
Foto: Tin Lacković