Projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“

18. i 19. rujna 2017. godine u sklopu projekta “Posjet učenika osmih razreda Vukovaru” koji uključuje sve učenike osmih razreda osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, ove je školske godine sudjelovalo i 64 učenika i učenica sva tri osma razreda naše škole u pratnji svojih razrednika Ingrid Pavić, Darije Jančikić i Stjepana Vidakovića.

Tijekom dvodnevne terenske nastave u organizaciji Javne ustanove “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar”, učenici su učili o vukovarskoj tragediji i Domovinskom ratu uopće te o značenju pojedinih akcija i operacija u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Prvoga dana programa naši su učenici posjetili Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture te prošetali centrom grada do križa na ušću Vuke u Dunav i do crkve sv. Filipa i Jakova. Poslije ručka poslušali su predavanja “Domovinski rat” i “Bitka za Vukovar”, a nakon večere organizirana je za sve učenike disko-večer u diskoteci Quo Vadis gdje su se naši učenici mogli upoznati i družiti s učenicima iz drugih škola koji su u to vrijeme također sudjelovali u projektu.

Drugoga dana učenici su posjetili memorijalne lokacije na širem području grada Vukovara. Dan je započeo obilaskom izložbenih prostora Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, a nakon toga Spomen-doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti gdje su susreli junaka Trpinjske ceste Ivana Leutara, legendarnog zapovjednika vukovarskih “Pustinjskih štakora” i “Žutih mrava”.

Slijedio je posjet Mjestu sjećanja – Vukovarska bolnica `91., Memorijalnom groblju žrtava Domovinskoga rata, Masovnoj grobnici Ovčara te vukovarskom vodotornju, simbolu stradanja i otpora grada.

Posjet učenika osmih razreda Vukovaru završio je predavanjem “Škola mira” i kvizom znanja za sve učenike na kojemu su predstavnici naše škole Darjan Lazar i Domagoj Lovošević pokazali odlično znanje i osvojili 2. mjesto.