Dođite i vidjet ćete – sudjelovanje na Vjedri 2018.

U Osijeku, u dvorani Vikarijata, 8. svibnja održana je VjeDra, vjeronaučna smotra dramskog stvaralaštva za osnovnu školu koju organizira Agencija za odgoj i obrazovanje i Katehetski ured Đakovačko Osječke nadbiskupije. Teme ovogodišnje VjeDre bile su redovništvo i ekumenizam, a sudjelovala je 21 skupina učenika iz cijele nadbiskupije. Učenici su se predstavili sa likovnim, glazbenim, scenskim i dramskim oblicima stvaralaštva te na taj način pokazali svoju kreativnost.

Skupina učenika šestih razreda iz Valpova, uz vodstvo njihove vjeroučiteljice s. Danijele Škoro sudjelovali su po prvi puta na ovoj smotri i to sa dramsko scenskim prikazom Dođite i vidjet ćete ili Veseli autobus koji govori o životu i djelu bl. Marije Propetoga. Poruka prikaza bila je poziv na proučavanje i nasljedovanje života Blaženice, ali i poziv na odaziv i odvažno nasljedovanje Isusa u posvećenom životu ako u sebi osjećamo njegov zov.

Na završetku smotre nadbiskup Đuro Hranić uručio je mentorima i učenicima priznanja, a Milosrdne sestre svetoga križa pripremile su i prigodne darove za sve sudionike. Sam nadbiskup radosno je uskliknuo: Moram vam priznati da sam se od samo ove tri točke, koje sam, vidio obogatio. Pohvalio je učenike istaknuvši kako su oni uzor i primjer kakvi vjeroučenici trebaju biti.

Bilo je prekrasno biti dio toga događaja: Puna dvorana djece koja slušaju i uvažavaju jedni druge, poštuju pravila ponašanja, pjevaju, mole, glume, plešu, a nadasve slave Boga svojim životom i stvaralaštvom.

Sutradan, naša skupina učenika predstavila je svoj igrokaz i župljanima u crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Valpovu.

s. Danijela Škoro