Proslavili smo 110 godina PŠ Nard

U petak, 17. svibnja 2024. godine, obilježili smo 110 godina PŠ u Nardu. Svečani program započeo je himnom Republike Hrvatske u izvedbi zbora OŠ Matije Petra Katančića iz Valpova pod vodstvom Maje Huis i uz glazbenu pratnju tamburaškog orkestra naše Glazbene škole pod vodstvom Danijela Čehajića.

Ravnateljica Sanja Birović  pozdravila je sve nazočne te se prisjetila svojih predaka iz Narda i „po nardski“ ispričala zabavne zgode o svom djetinjstvu u Nardu te nas sve oraspoložila. Govor su zatim održali gradonačelnik Matko Šutalo i sumještanin Narda Jozo Bogdanović kao dugogodišnji prijatelj škole.

Program smo nastavili igrokazima, recitacijama i plesom u izvedbi naših devet učenika iz Narda. Svojim su interpretacijama razveselili svoje roditelje, bake i djedove, susjede, goste i sve ostale prisutne. Bilo je tu igrokaza o proljetnoj gužvi u bari, nesporazuma kojega je među stanovnicima livade prouzročio jedan odbačeni šešir, nereda u glavi jednog zaljubljenog dječaka, pjesama o prijateljstvu, sreći i domovini. Osim naših učiteljica Dalile i Ive, učenike je uvježbala i učiteljica engleskog jezika Marijana Schneider. Tako se na engleskom jeziku mogla čuti pjesmica Five little flowers, All of me i At my  school. Posebno je veselo bilo kada je počeo razgovor kuhinjskih pomagala, puža i miša koji kasne na rođendan mravu, školske torbe i đaka prvaka te kupca i prodavača koji može prodati što god ima u svojoj trgovini.

Posebne gošće naše priredbe bile su bake Zrinka Žužić i Pavica Šaronić koje su svojim osebujnim rječnikom ispričale dogodovštine iz svojih školskih dana. Baka Pavica pročitala je svoju pjesmu anagram Osnovna škola čije je stihove s ljubavlju posvetila našoj školi. Uvijek su nam dragi gosti prijatelji iz Šaga sa svojom učiteljicom Jelenom Čolaković pa su i ovoga puta priredbu uveličali svojom izvedbom igrokaza Nemoguća ljubav i sve zadivili svojim glumačkim sposobnostima. Vjeroučiteljica Marija Nenadić u goste nam je dovela učenike 1. i 2. razreda iz Valpova s igrokazom Samo 22 eura i pokazala nam koja je vrijednost Marijinih obroka, a učiteljica Vanesa Arambašić Hegeduš sa svojim je četvrtašima i pjesmom Šaputanje rasplesala sve prisutne. Naša kolegica i bivša učiteljica u PŠ Nard, Biserka Medved, zajedno sa svojom učenicom Norom zadivila nas je izvrsnim monologom Kuvani pereci. Za kraj su još jednom tamburaši i zbor raspjevali Društveni dom u Nardu pjesmom Tekla voda Karašica.

Nakon službenog dijela priredbe druženje smo nastavili uz domaće slastice koje su pripremile naše vrijedne mame i bake. U prostoru doma postavljena je izložba starih školskih fotografija učitelja i učenika PŠ Nard od 1933. godine. Mnogi stariji sumještani sa zanimanjem su na fotografijama pronalazili sebe, svoje prijatelje i rođake. Uz izložbu starih fotografija, postavljena je i izložba likovnih radova ove generacije učenika.

Nakon održane priredbe svi su bili sretni i zadovoljni te su puni doživljaja pohvalili obilježavanje 110. godišnjice PŠ u Nardu.

Dalila Birovljević i Iva Černošek, učiteljice