Terenska nastava učenika 7-ih razreda na FERIT-u

Dana 3.10.2024. učenici sedmih razreda naše škole u pratnji razrednika, posjetili su sajam LABUS na FERIT-u (Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija) u Osijeku. Na put se krenulo u jutarnjim satima organiziranim prijevozom iz školskog dvorišta.

Po dolasku na sajam dočekao nas je viši predavač dr.sc. Željko Špoljarić koji nas je uputio u hodogram sajma i održao kratko i zanimljivo predavanje o znanstvenicima i njihovim izumima koji su unaprijedili ljudsku civilizaciju. Nakon predavanja, posjetili smo sajamski šator u kojem su bili izloženi radovi studenata FERIT-a, uključujući razne projekte kao što su dronovi, roboti, aplikacije i elektronički uređaji. Učenici su imali priliku vidjeti tehnologije koje se koriste u praksi i razgovarati sa studentima koji su prezentirali svoje radove.

U prostorijama Fakulteta smo posjetili četiri laboratorija, gdje su učenici upoznati s različitim mjernim uređajima i njihovoj namjeni, radu sinkronog i asinkronog motora, te eksperimentalnim prikazom načina proizvodnje električne energije. Nakon uzbudljivog dana, otišli smo na ručak gdje smo se opustili i uživali u obroku. Ovaj trenutak bio je savršena prilika za razmjenu dojmova i iskustava koje smo stekli tijekom posjeta. Učenici su se složili da je posjet LABUS sajmu bio iznimno uspješan i inspirativan. Stekli su nova znanja, razvili interes za znanost i tehnologiju te su se zabavili kroz razne interaktivne aktivnosti. Ovaj izlet zasigurno će potaknuti učenike na daljnje istraživanje i učenje o tehnologiji i znanosti, posebno u kontekstu tehničke kulture i fizike koju su započeli učiti ove školske godine.

Učitelj Davor Milošević