Terenska nastava u Valpovu: Učenje kroz istraživanje i zabavu

Dana 24. listopada, učenici Područne škole Nard, zajedno s učiteljicama, uputili su se na terensku nastavu u Valpovo. Ova terenska nastava bila je posebna jer smo kroz razne posjete obilježili nekoliko važnih događaja, a pritom mnogo naučili.
Naša prva stanica bila je pekarnica El Pan, gdje smo obilježili Svjetski dan hrane. Tamo smo iz prve ruke vidjeli kako se priprema kruh i različita peciva. Kruh je oduvijek bio simbol života i blagostanja, te smo kroz ovaj posjet naučili koliko truda stoji iza svakodnevnog kruha koji jedemo. Razumjeli smo važnost poštivanja hrane i koliko je važno da budemo zahvalni na tome što imamo.
Nakon toga, povodom Dana hrvatskih pošti, posjetili smo poštu u Valpovu. Tamo smo imali priliku vidjeti što su pošti radi – od sortiranja pisama do slanja paketa. Shvatili smo koliko je važan posao poštara i kako njihov rad povezuje ljude diljem zemlje.
Terenska nastava nastavila se posjetom Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo, gdje smo sudjelovali u radionici povodom početka Mjeseca knjige. Kroz radionicu smo naučili koliko su knjige važne za razvoj mašte, znanja i razumijevanja svijeta oko nas. Knjige su prozori u različite svjetove, a ovaj posjet nas je dodatno potaknuo da više čitamo i istražujemo.
Posebno je uzbudljiv bio naš posjet Hrvatskom radiju Valpovština. Ondje smo imali priliku vidjeti kako izgleda radijski studio i kako se snima emisija uživo. Naučili smo kako radio funkcionira te kako novinari i tehničari rade zajedno kako bi svakodnevno donosili vijesti i zabavni program slušateljima.
Za kraj naše terenske nastave, nagradili smo se ukusnom pizzom u pizzeriji Hex. Ovaj dio bio je pravo veselje, jer smo svi zajedno podijelili doživljaje s ovog uzbudljivog dana.
Ova terenska nastava bila je neprocjenjivo iskustvo. Puno smo toga naučili i veselimo se novim avanturama koje nas čekaju na budućim terenskim nastavama.
Učiteljice Dalila Birovljević i Iva Černošek