Nasilje u školi

Nasilje u školi

Nasilje viđamo samo na TV –u kažu naši sugovornici

CAP (čit. kap; akronim od Child Assault Prevention – prevencija napada na djecu) je program prevencije nasilja.

Ovaj se program provodi raznim radionicama i predavanjima. Na hodniku, a i izvan škole puno je zlostavljača, a još više žrtava nasilja. CAP o nasilju obrazuje djecu, ali i roditelje i učitelje!

Razgovarali smo sa psihologinjom naše škole Sanjom Antolović Kurtović koja je ujedno i nositeljica  CAP programa u našoj školi. Doznali smo  da ovaj program obuhvaća predavanja s roditeljim i učiteljima, te radionice sa 3. razredima. Psihologinja očekuje da će se djeca naučiti braniti te razgovarati o nasilju. S ozbirom na njeno iskustvo da problematičnim učenicima pitali smo ju kako ona rješava probleme s njima. “Kroz razne radionice i razgovore, povezivanjem, traženjem razloga, uzroka takvom ponašanju i sl.”

Po njezinom sudu, većina djece danas zna što je to nasilje, kojega će zasigurno biti manje nakon provođenja ovog programa.

Karmela Prološčić

 Izvješće s radionice

Bili smo na jednoj radionici održanoj u sklopu provedbe CAP programa jer nas je zanimalo što se ondje događa.

U listopadu su održana predavanja roditeljima i učiteljima, a mi smo bacili pogled što se događalo na predavanjima za treće razrede. Radionicu su vodile Sanja Antolović Kurtović, te stručne suradnice iz Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće,  školska pedagoginja Dajana Babli i psihologinja Daria Rickert Draženović. Djeca su učila kako jasno i glasno reći NE te se obraniti od osobe koja ih ugrožava i prepoznati opasnu situaciju kao i bilo koji drugi čin nasilja. Vaši novinari s lica mjesta kažu da je djeci radionica bila zanimljiva, svidjelo im se kroz zabavu učiti kako se na jednostavan način obraniti od nepoznate osobe, ali smo u razgovoru s njima primijetili  da neki ne znaju što je nasilje i tvrde kako su ga vidjeli samo na TV-u.

Mi smo ga viđali češće pa smo odlučili pitati učitelje i jednog poznatog nam nasilnika.

Tin Andonovski

Razgovor s učiteljicom Anicom Zrnom i anonimnim nasilnikom

Učiteljica  vjeronauka, Anica Zrna osuđuje svako nasilje i smatra da se cijela zajednica, roditelji, nastavnici, treneri i ostali, trebaju uključiti u borbu s nasiljem i nasilnicima. Tijekom svog rada u školi svakodnevno se susreće s nasilnicima na školskim hodnicima te kao i ostali učitelji reagira na nasilje i traži pomoć psihologa i pedagoga u rješavanju te situacije.

S obzirom na njezino iskustvo u školi pitali smo ju kako i gdje najčešće završe maloljetni nasilnici. Neki od nasilnika završe u ustanovama za preodgoj djece i mladeži, a kakvi ljudi postaju, to ćemo tek vidjeti.

Naš sugovornik – nasilnik je želio ostati anoniman. Druge učenike maltretira i zadirkuje jer mu je to zabavno i svjestan je da žrtvu to smeta i boli, ali nije ga za to briga.  Tukao je mlađu djecu sve dok se nije susreo sa starijim bratom svoje žrtve. Tada je, kaže prestao s nasilje jer je iskusio što znači biti žrtva.

Bruno Trbojević i Leon Barić