Upoznajte ravnatelja

Dalibora Košutića, koji je u rujnu 2013. godine postao ravnatelj Osnovne škole Matije Petra Katančića, upoznajte kroz intervju koji je pripremila novinarska sekcija naše škole.

Moj  je cilj modernizirati školu

  • Jeste li oduvijek htjeli biti ravnatelj? 

DSC_5245Nisam nikada razmišljao na taj način da bih htio biti ravnatelj, nego evo stjecajem okolnosti. Mislim da na osnovu  svojih ranijih poslova, recimo voditeljstva glazbene škole deset godina i rada u puhačkom orkestru preko petnaest godina mogu reći da imam organizacijskih sposobnosti koje bi mi mogle pomoći u ovom poslu. Tako da posao bude napravljen za dobrobit djece i mojih kolega djelatnika, a stalo mi je da ova škola funkcionira najbolje što je moguće jer sam sjedio u školskih klupama valpovačke škole kao što vi sada sjedite.

  • Jeste li se nadali pobjedi ili vas je iznenadila, s koliko glasova ste pobjedili?

Procijenio sam da imam šanse i na kraju se to potvrdilo. Drago mi je što je tako bilo, što su me podržali kolege učitelji, imao sam dobrih protukandidata, međutim dobio sam trideset i dva glasa za mjesto ravnatelja te četrdeset devet glasova od zaposleničkog vijeća. Još moram naglasiti da mi je drago što me vijeće roditelja podržalo, na kraju me i županija podržala pa je ispalo  da sam jednoglasno izabran za ravnatelja škole, što mi je velika obaveza ali i drago mi je što je to tako prošlo.

  • Važna Vam je, dakle, podrška učitelja?

Bez te podrške ja se ne bih ni kandidirao za mjesto ravnatelja, pretpostavio sam da ću imati podršku  možda ne velike većine, ali znao sam da će jedan dio učiteljskog vijeća glasati za mene i podržavali su me u ovoj ambiciji da postanem ravnatelj.

  • Je li s ovom pozicijom došla nova i veća odgovornost?

Da, odgovornost je daleko veća, samim time što je naša škola u derutnom stanju jednostavno je neophodna kompletna obnova, tako da se nadam da ćemo do zime već početi s rekonstrukcijom krovišta.

  • Želite  modernizirati i obnoviti našu školu?

Definitivno da, vremena su teška, ali definitivno mi je cilj modernizirati školu.

  • Po čemu se razlikuje posao ravnatelja od posla učitelje i voditelja glazbene škole?

Razlika je ogromna, zaista je ogromna, nisam ni sam bio svjestan razlike u početku jer učitelj je jedno vrlo plemenito zanimanje, sasvim je različito od voditeljstva glazbene škole i svih ostalih organizacijskih stvari koje se tu događaju, a ravnatelj škole tako velike kao što je naša gdje imamo ukupno osamsto četrdeset i sedam učenika, pet područnih škola, glazbenu školu, tu su zaista drugačiji poslovi od učiteljskih, ali već nakon prvih mjesec dana mogu reći da sam polako pohvatao konce i evo nadam se da će se osjetiti neke promjene koje smo napravili i nadam se da će škola u budućnosti biti uspješnija. Kao prvi svoj zadatak za svog mandata postavio sam da dodemo do europskih fondova te da obnovimo školu u kojoj će nam biti sve ljepše i u kojoj ćemo svi biti zadovoljniji i uspješniji.

  • Što mislite po čemu se razlikuju učenici ove škole od učenika ostalih škola?

Pa teško mi je uspoređivati jer sam ja dosta dugo u ovoj školi, tako da ne znam kakvi su učenici u drugim školama, ali u svakom slučaju zadovoljan sam sa većim dijelom naših učenika.

  • Sviđa li vam se ideja školskih uniformi, biste li ih ikad uveli u našu školu?

            Kada sam ja bio učenik nosili smo kute. S jedne strane tu ima itekako razloga za i protiv, ali nemam još neko određeno mišljenje oko toga da bih stao na jednu ili drugu stranu.

  • Jesu li torbe preteške i kako učenicima pomoći?

To nije do mene kao ravnatelja, međutim znam da su torbe preteške.  Na ministarstvu je da pronađu način kako da se ne gubi na kvaliteti nastave i udžbenika, a da torbe budu lakše, kakve bi definitivno trebale biti.

  • Planirate li uvesti nešto što bi djeci olakšalo učenje?

Jedna je krasna ideja da sve škole u Hrvatskoj rade od osam do četiri kako bi djeca boravila ovdje, imala svoje ormariće i do četiri sata napravila sve zadaće i naučila sve, a poslije četiri bi sata bila slobodna za svoje sadržaje koje žele. Volio bih kada bi to bilo moguće.

  • Kakav ste učenik bili u osnovnoj školi?

Najčešće odličan, mislim da sam samo jedan razred prošao sa vrlo dobrim i to samo jedno polugodište.

  • Pamtite li nastavnike iz toga doba? Možete li podijeliti neku anegdotu s nama?

Itekako pamtim nastavnike koji su mi predavali, evo sada je pozicija takva da sam nekima i ja ravnatelj, recimo moja razrednica je bila Mira Glavaš. Posebno bih rekao da pamtim nastavnicu Milenu Valenteković, koja je sada u mirovini. Uvijek mi je bilo lijepo na engleskom. Međutim, mogu reći da sam bio dva puta istjeran sa sata jer sam dobacivao šale u vrijeme kada nastavnici nisu smatrali da je vrijeme za to.

  • Imaju li današnji učitelji drugačiji pristup podučavanju?

Pa ja bih rekao da su se vremena promijenila, dakle u vrijeme kada sam ja išao u školu, respekt prema nastavnicima je bio na višem nivou i njegovao se drugačiji odnos nego danas, međutim, vrijeme prolazi i mi se svi moramo prilagoditi tomu.

Nekoliko brzopoteznih pitanja

DSC_5255

  • Koji Vam je najdraži glazbeni instrument?

Ovako, pošto sam glazbenik po struci sviram jedno šest-sedam instrumenata teško mi se odlučiti, ali izdvojio bih klarinet.

  • …a najdraži pjevač  i  pjevačica.

Pa za najdražeg pjevača rekao bih Toni Cetinski, a  najdraža pjevačica Nina Badrić.

  • Volite li više odijelo ili traperice?

Pa kombiniram, kada su nekakvi svečaniji događaji ili kada imam nekakav važniji sastanak onda se odlučim za odijelo, a inače više volim casual stil i tamne traperice.

  • Košarka ili nogomet?

Nogomet.

  • Kontrabas ili tamburica?

Tamburica

  • Knjiga ili film?

Film.

Pripremili: Petar, Dunja, Bruno i Karla