Posjeta osmih razreda Vukovaru

Želeći očuvati sjećanje na Vukovar i Domovinski rat, Ministarstvo branitelja pokrenulo je projekt Javne ustanove “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” – mjesto na kojemu će se na moderan, suvremen i dostojanstven način učiti nove generacije o vrijednostima Domovinskog rata.

U projektu „Posjeta osmih razreda Vukovaru“ 19. i 20. ožujka 2015. godine sudjelovali su svi učenici osmih razreda naše škole.

Tijekom dvodnevnog boravka u Vukovaru, učenici su učili o vukovarskoj tragediji i Domovinskom ratu uopće te o značenju pojedinih akcija i operacija u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Prvoga dana učenici su poslušali predavanja uz prezentacije na temu Domovinskog rata i Bitke za Vukovar. Nakon toga posjetili su Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu 1991., Gradski muzej Vukovar, križ na ušću Vuke u Dunav te crkvu sv. Filipa i Jakova.

Drugoga dana posjetili su Memorijalno groblje žrtava Domovinskoga rata, Spomen-dom “Ovčara”, Spomen-obilježje mjesto masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata “Ovčara”, vodotoranj, Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, “Kukuruzni put” te Vojarnu – muzej gdje je u podrumskom skladištu vjerodostojno prikazano kako su za vrijeme rata izgledali zloglasni logori u Stajićevu i Begejcima, a u jednoj od prostorija izloženi su primjerci naoružanja vojnika JNA i vukovarskih branitelja.

S učenicima osmih razreda iz nekoliko slavonskih osnovnih škola koji su toga dana boravili u Vukovaru u sklopu projekta, susreo se i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko koji im je održao kratko predavanje u Školi mira nakon čega su učenici sudjelovali u kvizu i pokazali svoje znanje o Domovinskom ratu i bitki za Vukovar.

Svim učenicima bio je osiguran prijevoz, hrana i stručno vodstvo.