Europa u školi

Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska u školskoj godini 2014./15. dvadesetprvi su put organizirali natjecanje “Europa u školi” u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, međunarodno i nacionalno natjecanje za učenike i mladež.

Na prijedlog Europske komisije, Vijeće je Europske unije uz potporu Europskoga parlamenta proglasilo 2015. godinu – europskom godinom razvoja. Okvirna je tema natjecanja nazvana “2015 – Europska godina razvoja”.

Navedeno je međunarodno i nacionalno natjecanje za učenike i mladež osmišljeno prema umjetničkim izričajima i dobnim skupinama.

Naša je škola sudjelovala u literarnom izričaju 5.-8. razreda čija je tema uistinu bila posebna: “Životinje pričaju o klimatskim promjenama”.

Učiteljica je Mirta Mihaljević poslala nekoliko učeničkih radova, a naš je kreativni i uvijek originalni Filip Pepić iz 5.a bio jedan od nagrađenih učenika.

Prigodom proslave Dana Europe za nagrađene je učenike priređena svečanost uručenja nagrada natjecanja “Europa u školi”, 5. svibnja 2015.godine u Europskom domu Zagreb. Uz prigodan program nagrađenim učenicima i mentorima su uručene diplome, zahvalnice i vrijedne knjige.

Filip

Nakon uručenja nagrade, Filip nam je “šapnuo” kako se osjeća predivno i ponosno jer je jedini predstavnik Osječko-baranjske županije te će svakako i sljedeće školske godine sudjelovati u ovom posebnom natjecanju.

Životinje pričaju o klimatskim promjenama

Krenulo je neko
razdoblje novo,
životinje nikako
ne razumiju ovo.

Kaže medo zeki:
„Po ljeti je
Vruće kao da
Sam u deki.“

Kaže jedna
lija mala:
„Zar je ovo
Vama šala?“

U jesen je hladno
kao da je zima,
s ovim vremenom
nešto ne štima.

Žali se jedan
Smeđi tuljan:
„Kontinent Antarktika
je nešto poljuljan.“

Kontinent mi se
jako brzo troši.
Ljudi su zato
Krivi, oni su loši.

Roda jedna
velika i bijela
jako dugačkoga
tijela kaže:
„Ono vrijeme bilo
mi je draže.“

Uopće ne vidim
prijatelje svoje.
Oblače, daj mi
mišljenje svoje!

Žali se jedna
riba plava:
„Gladna sam
poput lava!“

Hrane u moru
više nema.
Ne znam uopće
u čemu je tajna.

Dok u džungli
majmun skače,
u rijeci plače
jedno malo pače.

To su žalbe
životinja ovih
željnih klimatskih
promjena novih.

Filip Pepić   5.a