Botanička skupina – novo pojačanje školske zadruge

Školska je zadruga  ove školske godine pokrenula botaničku skupinu  Catalpa, nazvanu po medonosnoj biljci porijeklom iz Amerike. Voditeljica ove grupe bit će učiteljica Stela Horvat koja je s radom aktivno započela sredinom kolovoza. Tijekom ove školske godine priključit će joj se učenici s kojima će brinuti o zelenilu naše škole. Donosimo vam prvi izvještaj iz dnevnika rada botaničara.

Obilaskom školskog okoliša uočili smo da je većina stabala u veoma lošem stanju, a što se tiče ostalog raslinja situacija je nešto bolja. Za vrijeme jačeg vjetra i kišnih dana suhe, stare i ispucale grane ozbiljna su prijetnja učenicima, djelatnicima i svim osobama koje se kreću školskim dvorištem. Zajedničkim dogovorom odlučili smo napraviti veće zahvate i u prvom koraku stvoriti uvjete za siguran boravak i kretanje školskim okolišem. U suradnji s lokalnom zajednicom i ljudima dobre volje 18. kolovoza započeli smo s radom i srušena su tri oronula bora. 20. kolovoza od 9h do 14h radilo se na rezanju suhih, trulih i puknutih grana u „prednjem dijelu dvorišta“ ( od mosta do teniskih terena ) te sportskog terena – košarkaškog. Očišćeno je i šest jablanova koji svojom visinom i starošću ugrožavaju sigurnost vozača i njihovih automobila koji su parkirani u blizini. Zbog visine svih stabala radilo se auto dizalicom (korpom).

Dana 25. kolovoza nastavilo se s radom i u prijepodnevnim satima radilo se na vađenju korijenja – njih petnaestak. Slijede daljnji radovi kao što su raščišćavanje i ravnanje terena.

Zadovoljni smo učinjenim, a i slika dvorišta je bitno promijenjena, naravno na bolje.

U Valpovu, 25. kolovoza 2015.

Voditelj botaničke skupine, učiteljica Stela Horvat