Nedjeljno bicikliranje

Sunčanog su se nedjeljnoga jutra, 18. rujna, učenici, učitelji i volonteri okupili u osnovnoškolskom dvorištu u Valpovu. U sklopu projekta Biciklom u promet članovi udruge za rekreativni biciklizam Kotrljaneri iz Osijeka, inače poznatoj po organizaciji mnogih uspješnih biciklijada, došli su učenicima pokazati osnovne dijelove bicikla, sigurnosne elemente na biciklu i sigurnosne elemente koje biciklist mora imati na sebi.

biciklijada-20160918083531

Djeci je u prvom dijelu objašnjeno kako pravilno voziti po pločniku i biciklističkoj stazi, koji su signalni znakovi za promjenu smjera, kako se treba ponašati kada se vozimo u skupini. Članovi su Udruge zatim u manjim skupinama i uz pomoć učenika rastavljali bicikle, krpali probušene zračnice, namještali lanac i uz demonstraciju se primakli stjecanju nekih praktičnih vještina. Uslijedila je mala biciklijada po Valpovu. Uz policijsku pratnju, pratnju gospodina Stjepana Blaževića, Kotrljanere i učitelje kao redare, pedesetak je veselih učenika petih i šestih razreda bicikliralo gradom. Prema riječima glavne organizatorice, Biljane Pantoš, akcija je bila izuzetno uspješna i poučna, a najavila je da će se ovakve aktivnosti organizirati i ubuduće.

Ovom se aktivnošću djecu priprema za polaganje biciklističkoga ispita, a pedaliranje gradom ujedno promiče zdrav život kao i kvalitetno provođenje slobodnoga vremena.

Ivana Kuna