Obavijest učenicima br. 13./2017.

S dolaskom proljeća primjećujemo bogatstvo raznolikosti prirode. Dana 21. ožujka dolazi nam proljeće i slavimo Svjetski dan različitosti. Moto naše škole je “različiti smo i jednako vrijedni”. Stoga sutra obilježavamo Svjetski dan Downovog sindroma, Dan darovitih učenika, Nacionalni dan invalida rada i Međunarodni dan za uklanjanje rasne diskriminacije.

Uvažavanje drugih, koji su slični, a istovremeno tako različiti od nas, uvažavanje svojih, ali istovremeno i potreba drugih, uvjet je nenasilja i tolerancije toliko potrebne u suvremenom svijetu. O drugima često imamo iskrivljene stavove, predrasude koje stvaraju nevidljive zidove između nas. Kako ih svladati?

Kultura tolerancije nešto je u čijem oblikovanju svatko od nas može sudjelovati. To znači da se ne bojimo i ne napadamo nekoga samo zato što drugačije izgleda, misli ili vjeruje nego što mi mislimo ili vjerujemo. To znači da se radujemo kad vidimo da se o istome može misliti i vjerovati različito, da se može izgledati različito i da u razlici može biti naše zajedništvo.

Pozivam učenike i učitelje da u utorak, 21. ožujka svi zajedno obilježimo ovaj dan noseći različite čarape kao simbol različitosti svakoga od nas.

Valpovo, 20. ožujka 2017. godine

Ravnatelj
Dalibor Košutić, prof.v.r.