Ugodno druženje sa Sanjom Pilić

U četvrtak 6. travnja 2017. godine učenici trećih razreda naše škole u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo družili su se s poznatom i svima dragom hrvatskom spisateljicom Sanjom Pilić, a zahvaljujući izdavačkoj kući Alfa d.d.

Sanja Pilić predstavila je učenicima sebe i svoje knjige. Govorila je o poznatom serijalu slikovnica o Maši. Djecu je upoznala s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu te ih podsjetila da su po njezinim romanima Sasvim sam popubertetio i Mrvice iz dnevnog boravka napravljene predstave u zagrebačkom kazalištu “Žar ptica”.

Spisateljica je puno razgovarala s djecom i bila šaljiva kao i uvijek.

Njezina prva poznata knjiga bila je O mamama sve najbolje za koju je dobila nagradu “Grigor Vitez”. Spomenimo i to da je dobila nagradu “Grigor Vitez” za roman Pošalji mi poruku! prošle godine. Nagrada “Grigor Vitez” najstarija je književna nagrada u Hrvatskoj za pisce i ilustratore knjiga za djecu i mlade. Njezini su romani došli i do devetog izdanja.

Nakon što se predstavila, učenici su joj postavljali pitanja. Bili su jako znatiželjni. Tako smo saznali da je počela pisati s trideset godina, a prva knjiga koju je napisala bila je Ah, ludnica. Inspiraciju za pisanje dobila je od majke, također poznate hrvatske spisateljice Sunčane Škrinjarić. Najviše voli pisati o djeci. Obožava šetati šumama. No, kako ne zna puno o šumama, a zna o gradskim temama, rado piše o njima. Spisateljica je rekla da u slobodno vrijeme voli piti kavu s prijateljima. Saznali smo i da uskoro putuje u Madrid.

U dobrom društvu vrijeme prođe jako brzo pa se tako i ovo druženje sa Sanjom Pilić privelo kraju. Nadamo se da će nam uskoro opet doći u Valpovo.

Tekst: Ines Majdenić, 7.c
Foto: Korana Đermešter, 7.c