Edukacija učenika o odnosu čovjeka i psa

Učenici prvih i drugih razreda naše škole su 5. svibnja (“A” smjena) i 11. svibnja (“B” smjena) imali neobične i zanimljive učiteljice.

Naime, našu je školu posjetila gospođa Alenka Medak, vlasnica i licencirana voditeljica tečaja za obuku i školovanje pasa od strane Hrvatskog kinološkog saveza u Školi za obuku pasa “Prias” i njena iz Azila udomljena kujica Šani.

Cilj je ove interaktivne radionice, koja je trajala jedan školski sat, uputiti djecu u pravilnu interakciju sa psom, ukazati im na potrebe pasa koje je potrebno poštovati, naučiti ih kako se pravilno prilazi psima te znati prepoznati signale pomoću kojih psi komuniciraju sa svojom okolinom.

Alenka je djeci posebno istaknula koliko je važno pravilno socijalizirati psa kako bi se on mogao lakše prilagoditi svakoj novoj okolini jer tada sa svojim ljubimcem mogu zaista uživati kamo god išli.

Ona je puno i strpljivo radila sa svojom Šani, a učenike su zabavile naučenim vježbama poslušnosti i trikovima. Pošto veliki broj učenika ima psa kao kućnog ljubimca, pokazale su im jednostavnije trikove koje oni sami mogu pokušati sa svojim psima.

Učenici su u razgovoru pokazali kako puno znaju o psima, a na ovoj su radionici naučili još više o odgovornosti i brizi o njima te se raduju budućoj suradnji s gospođom Alenkom i Šani.

Darija Jančikić