Valpovački osnovnoškolci pomažu vršnjacima u Africi!

Naša je Škola već četiri godine uključena u koordiranje i provođenje aktivnosti u sklopu programa Škole za Afriku i Škole za Aziju. Program uključuje provođenje humanitarnih aktivnosti s ciljem prikupljanja sredstava za obrazovanje djece u Africi i Aziji. Donacije su se prikupljale kroz više organiziranih aktivnosti: Plemenita kupovina – aktivnosti učitelja i učenika pri čemu učenici izlažu svoje igračke, knjige i ostalo te prikupljaju donacije u zamjenu za njih, Valentinovska tombola, Božićna priredba te, primjerice, Katančićev jesenski sajam.

Primjerice, na Katančićevom jesenskom sajmu učenici izlažu prehrambene proizvode (kolače, kiflice, pogače i sl.) te u zamjenu za njih primaju donacije. Sve slastice izrađuju učenici u suradnji sa svojim roditeljima ili bakama bez čije velike pomoći sve ovo ne bi bilo moguće te im i ovom prigodom iskazujemo veliku zahvalu za trud i smpremnost na suradnju. Posebnu ulogu u ovom programu ima koordinatorica programa u našoj Školi, učiteljica razredne nastave, Stela Horvat, kojoj se i ovim putem zahvaljujemo.

Ove su godine naši humanitarci prikupili značajan iznos sredstava za svoje vršnjake u Africi – Burkina Faso, čime nam svima mogu biti uzoran primjer, a zbog čega nam je i UNICEF-ov koordinator programa Škole za Afriku i Škole za Aziju, g. Siniša Stanivuk, prije nekoliko dana poslao pismo zahvale u kojemu, između ostaloga, piše: “Budite ponosni na sebe i svoju plemenitost kao što smo i mi ponosni znajući da odgovorno i sa srcem brinete o drugima, a vaša škola njeguje humane vrednote kroz solidarnost i suosjećanje za najpotrebitije. Zahvaljujući prikupljenim sredstvima bit će izgrađena školska infrastruktura u Burkini Faso. Svim učenicima i djelatnicima želimo puno uspjeha u daljnjem radu i organiziranju ovakvih i sličnih aktivnosti za podizanje svijesti o važnosti obrazovanja za svako dijete i prikupljanja pomoći djecu u Africi.

S osjećajem ponosa na svoje učitelje, djelatnike i učenike, ali i roditelje učenika, koračamo u 2018. godinu koja će, bez sumnje, biti još uspješnija i bogatija raznim programima, a osobito onim humanitarnim.