Prevencija nasilja

U srijedu 28. veljače u našoj smo školi obilježili Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day. Toga su dana u svim razredima matične i područnih škola učenici i učitelji sudjelovali u radionicama na temu prevencije vršnjačkog nasilja odjeveni u ružičasto. Na radionicama se na različite načine govorilo o važnosti prepoznavanja vršnjačkog nasilja, reagiranja na nasilje i zaustavljanja nasilja.

Dan ružičastih majica je program prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice. Nositelj aktivnosti u Hrvatskoj je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja (CEPN), a naša se škola u ovu aktivnost aktivno uključuje od 2015. godine.

U utorak, 6. veljače obilježili smo i Dan sigurnijeg Interneta provođenjem radionica na temu “Stvaraj poštuj i poveži se! Bolji Internet počinje s tobom!”. Organizator ove aktivnosti je Centar za sigurniji Internet s partnerima, a provodi se u sklopu projekta sufinanciranog od strane Europske unije, “Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place” (2015-HR-IA-0013). Cilj ove aktivnosti je promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima.