Program „Škola za roditelje“ i u našoj školi

Uz brojne preventivne, edukacijske, pedagoške i psihološke programe i projekte za učenike naše škole, koje provodi naš stručni tim (psiholog, pedagog), a ponekad i u suradnji s državnim i lokalnim institucijama, od ponedjeljka 19. ožujka 2018. je u našoj školi započeo i ciklus radionica za roditelje. Radionice vode psihologinje mobilnog tima SOS Dječje selo Ladimirevci, unutar projekta “Program jačanja obitelji”. Kroz taj projekt mobilni tim pruža podršku obitelji u izgradnji kapaciteta za zaštitu djece i skrb o njima, razvijanjem znanja o roditeljstvu i potrebnim vještinama. Mobilni tim posjećuje obitelji u njihovom domu te pruža usluge savjetovanja i pomaganja obitelji, roditeljima, djeci; individualno i grupno. U sklopu Programa, u SOS Dječjem selu Ladimirevci je otvoreno Savjetovalište, provode se Škole za roditelje, edukacije za nastavnike i školske suradnike, udomitelje/posvojitelje i grupni rad s djecom. Radionice se u ovom ciklusu provode u dvije skupine, za roditelje 5. i 6. razreda. U ciklusu je predviđeno 5 susreta s temama:

  1. Roditeljski stil, stres i nasilje nad djecom

  2. Disciplina, komunikacija i nenasilno rješavanje sukoba

  3. Potrebe, integritet, usmjeravanje ponašanja

  4. Samosvijest, samopoštovanje, samopouzdanje i razvojne promjene kod djece

  5. Zdravi partnerski odnosi, mi – obitelj

Naravno, voditeljice naglašavaju da je sadržaj radionica fleksibilan i može se mijenjati prema potrebama i afinitetima roditeljima. Radionice su osmišljene tako da budu interaktivne, ispunjene različitim edukativnim aktivnostima i potiču aktivno sudjelovanje polaznika, zbog čega je maksimalni broj polaznika jedne grupe 15 (izuzetak su radionice organizirane pod roditeljskim sastancima gdje se sadržaj prilagođava većem broju sudionika). Kroz radionice će se pokušati, ovisno o potrebama skupine, odgovoriti i na neka od sljedećih pitanja:

  • Kako motivirati dijete na učenje?

  • Kako postaviti granice Vašem djetetu?

  • Kako razgovarati s djetetom, a da Vas stvarno čuje?

  • Kako riješiti sukob?

  • Kako se nositi s tinejdžerom?

  • Što učiniti kada vaše dijete prkosi, laže, izbjegava obveze, ne pušta mobitel iz ruku, ima emocionalne napade i slično.

Izuzetno smo sretni zbog odaziva roditelja na prvu radionicu te se nadamo da će kroz ovaj program i brojni drugi roditelji imati priliku educirati se, a i porazgovarati o vlastitim roditeljskim dvojbama i pitanjima.