Otkrića mijenjaju svijet

U našoj je školi u petak, 20. travnja, održan Festival znanosti s temom “Otkrića”. Otkrićima su istraživači, mnoštvo njih do danas, stvarali svoju budućnost koja je naša sadašnjost. Sami su kročili nepoznatim putem vjerujući u svoj san ili viziju. Budućnost je mjesto najprije nastalo u mislima jednoga čovjeka, kao njegova želja za napretkom. Ta misao vodi svakog istraživača prema otkrićima. Svako je otkriće o kojem su naši kreativni sudionici govorili promijenilo svijet, razigralo ljudski duh i maštu te rasvijetlilo nove putove. Organizatorica je ovog Festivala u našoj školi bila Biljana Pantoš, a kreativci koji su nam širili horizonte navedeni su u nastavku.

Sanja Slivar i Ivana Kuna kroz dramsko iskustvo, igre i glazbu razvijaju maštu i kreativnost kod polaznika. Razbudili su nam maštu uz dramsku igru nadahnutu Profesorom Baltazarom Lovro Pleša, Lucija Šimić, Luna Bogdanović, Hana Župan, Ines Majdenić, Josipa Krišković, Martina Horvat, Iva Šimun, Elena Pleša i Tara Bušić.

Nastavnica Anabela Balint Jelić i učenici Lucijan Vranković, Matej Vicić, Dario Ament i Ivan Matijević pokusom su demonstrirali svojstva mangana i njegove spojeve.

O otkriću Bašćanske ploče, dragoga kamena hrvatske pismenosti, govorili su Petar Martinović, David Vidušić i David Sorgho, uz mentorstvo Darije Jančikić.

Glazba daje dušu svemiru, krila umu, let mašti i život svemu što postoji, rekao je Platon, a o glazbalima koja vole i sviraju govorili su Gea Antunović, Megi Vujnovac, Rea Perak i Oleg Radolić, uz vodstvo Maje Huis.

Sanja Antolović Kurtović i Biljana Pantoš pripremile su s učenicima Karlom Košutić, Ivanom Bilićem, Fabijanom Medvedom, Filipom Kunom i Nivijom Grgec prikaz Arhimedova zakona. Eureka! je uzvik koji danas znači otkriće na svim jezicima svijeta. Značenje te riječi je “našao sam”, a uzviknuo ih je Arhimed prije 2250 godina.

Škotski je izumitelj radeći u radionici došao na ideju parnoga stroja koji je promijenio svijet. Učenici Stjepana Vidakovića, Laura Soldo, Monika Mičuda, Fran Marenjak, Noa Ivanović i Leon Blažević, pripremili su prezentaciju o tomu.

O tamnoj sobi (na talijanskom camera obscura) su govorili učenici Gorana Kupčerića, Oleg Radolić, Bruno Špoljarić i Tin Arambašić.

U dvadeseto nas je stoljeće uveo nastavnik Ivan Biuklija koji je govorio o tranzistorima i prvim računalima.

Naš dragi gost, gospodin Krunoslav Hornung, profesor u Srednjoj školi Valpovo, uokvirio je i zaključio ovaj Festival znanosti predavanjem pod temom Otkrića koja su promijenila svijet.

Do otkrića su, u povijesti, ljudi dolazili kroz igru, istraživanje, maštanje, čitanje i uporan rad. Učenici su ovim Festivalom pokazali da su spremni biti, ne samo sudionici, nego i kreatori i istraživači.

Ivana Kuna