O ljubavi, spletkama i pomalo o životu

Sedmaši i osmaši su u petak, 20. travnja, posjetili Gradsku knjižnicu Valpovo. Ondje je gostovala književnica i glumica Vlasta Golub koja je učenicima predstavila svoj prvi roman “O ljubavi, spletkama i svemu pomalo”.
Ovaj suvremeni i vedar roman, namijenjen tinejdžerima, osvojio je nagradu za najbolji neobjavljeni roman Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca 2016.  godine. Autorica je upoznala sudionike književne tribine s likovima i tekstom, objasnila proces nastanka teksta nadahnutog stvarnim likovima i problemima, a učenici su se mogli poistovjetiti s likovima poput djevojčice koja u kritičnom trenutku u kojem nailazi na neodobravanje vršnjaka kaže: Trebala sam i dalje biti mali sivi miš kojeg nitko ne primjećuje. Kako da ja njima objasnim da je teško svakodnevno odlaziti u školu i biti ono što jesi? Svi grade neku svoju sliku za javnost i ako je i sam ne izgradiš, samo si mali neprimijetni jadnik koji nema život, a ako je izgradiš, izložen si napadima.

Mnogi su se pronašli u likovima ove knjige, a nekolicina se odmah zainteresirala za čitanje te raspitivala o broju primjeraka u knjižnici. Ovim je posjetom Gradskoj knjižnici ostvaren glavni cilj Noći knjige, a to je poticanje kulture čitanja i uvažavanje knjige kao civilizacijskog i kulturološkog dosega.

Ivana Kuna