Četvrti razredi posjetili Zagreb i Hrvatsko zagorje

Učenici četvrtih razreda, matične i područnih škola, posjetili su 3. i 4. lipnja Zagreb i Hrvatsko zagorje u sklopu terenske nastave. U pratnji su bile i njihove učiteljice Vesna Ausman, Marica Galičić, Jadranka Špiranović, Matea Sopić, Kornelija Berečić i Iva Mužević Černošek. Učenici su tijekom dva dana posjetili brojne znamenitosti s kojima su se do tada susretali na nastavi.

Prvo odredište je bio Park znanosti Oroslavlje. Ondje su učenici na vrlo zanimljive i njima primjerene načine naučili nešto o naizgled teškim i zahtjevnim nastavnim sadržajima iz Fizike i Matematike. Tako su se, isprobavajući različite eksperimente, upoznali sa zvučnim valovima, optičkim iluzijama, akceleracijom, vektorima, gravitacijom, Pitagorinim poučkom, frekvencijom i mnogim drugim sadržajima, a da toga nisu bili ni svjesni. Uslijedio je posjet lijepom zagorskom dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici.

U sklopu dvorca nalazi se “Muzej seljačkih buna” koji svojim interijerom dočarava duh tih davnih vremena. U neposrednoj blizini dvorca smješten je i Spomenik seljačkoj buni i Matiji Gupcu koji je podignut 1973. godine povodom obilježavanja četiristote obljetnice Seljačke bune. Nakon razgledavanja muzeja i uživanja u prekrasnom brežuljkastom krajoliku, učenici i njihove učiteljice uputili su se u Hotel Terme Jezerčica u Donjoj Stubici. Kako bi se opustili, uživali su i kupali se u unutarnjim i vanjskim bazenima hotela.

Drugoga dana krenuli su put glavnoga grada Republike Hrvatske, Zagreba. Vozeći se kroz grad, vidjeli su mnoga značajna mjesta među kojima su i Hrvatsko narodno kazalište, Tomislavov trg, željeznički kolodvor, i dr. Šetnja i razgledavanje životinja u Zoološkom vrtu grada Zagreba djeci se također jako svidjelo. Hrvatski sabor, crkva sv. Marka, Zagrebačka katedrala, Trg bana Jelačića, kula Lotršćak, Kamenita vrata, Krvavi most, Dolac, vožnja uspinjačom još su neke od znamenitosti koje su bile obuhvaćene terenskom nastavom.

U kasnim poslijepodnevnim satima, nakon posjeta Muzeju iluzija, došlo je vrijeme za povratak kućama. Puni dojmova i lijepih uspomena, učenici su i na putu bili veseli i razigrani. Sretno su se vratili svojim obiteljima s kojima su s nestrpljenjem željeli podijeliti svoje pustolovine s terenske nastave.

Matea Sopić