Psihološko savjetovalište za roditelje dolazi u našu školu

Poštovani roditelji,
od veljače 2019. pa do prosinca 2019. godine u školi će raditi Savjetovalište za djecu i roditelje. Savjetovalište će raditi svakog prvog ponedjeljka u mjesecu od 17:00 – 18:00 sati, a voditi će ga mobilni tim SOS dječjeg sela Ladimirevci u sklopu Programa jačanja obitelji. Više o savjetovalištu možete pročitati u nastavku.

SAVJETOVALIŠTE

Suočeni s problemima, vrlo često nam pomaže razgovor s bliskim osobama. Međutim, u slučaju određenih poteškoća ovakav pristup njihovom rješavanju nije dovoljan i javlja se potreba za razgovorom sa stručnom osobom.
Psihološko savjetovanje je zapravo poput običnog razgovora, gdje psihološki savjetovatelji imaju znanje kako Vas slušati i što pitati. Ne postavljaju se „dijagnoze“ , ne propisuju lijekovi, već mi vjerujemo u Vas i Vaše potencijale te ih zajedno s Vama razvijamo.
Dakle, to je kratkoročna vrsta pružanja psihološke podrške koja podrazumijeva aktivan, suradnički odnos koji se odvija tempom jedne seanse tjedno, s trajanjem od jednog do nekoliko susreta pa sve do nekoliko mjeseci. Količina dolazaka uvelike je definirana i postavljenim ciljevima koji su neizostavan dio ovoga procesa. Naravno, način rada definiramo u skladu s Vašim potrebama i mogućnostima.
Naš program rada temelji se na pružanju pravovremene intervencije u svrhu zaštite mentalnog zdravlja. U užem smislu, ovo Savjetovalište predstavlja rad sa djecom, mladima i njihovim roditeljima, ali i nastavnicima, koji na bilo koji način pokazuju poteškoće u osobnom, profesionalnom, obiteljskom ili socijalnom okruženju. Naš je glavni cilj pružiti Vam psihološku pomoć u postizanju životnih i/ili akademskih uspjeha te unaprjeđenje kvalitete življenja i razvoja osobnih potencijala.
Stručnu pomoć u Savjetovalištu za djecu, mlade i obitelj SOS Dječjeg sela Ladimirevci, dislociranoj jedinici u Vašoj školi, pruža tim psihologa educiran na području psihologije savjetovanja i različitih terapijskih pravaca. Usluge koje pružamo su za Vas besplatne.
Kako bismo Vas dodatno ohrabrili, prikazat ću Vam samo neke od rezultata našeg dosadašnjeg rada.
Mobilni tim SOS Dječjeg sela Ladimirevci, u sklopu Programa jačanja obitelji, počeo je s djelovanjem u ožujku 2016. godine. Radimo s biološkim i udomiteljskim obiteljima u svrhu jačanja kapaciteta roditelja i djece kako bi se obitelj lakše nosila sa sve većim izazovima današnjice, od odgoja djece, materijalnih nedaća, nezaposlenosti, razvoda, usklađivanja poslovnog i privatnog života, opasnosti na internetu, međuvršnjačkog nasilja i sl.
Do danas je u grupni ili individualni rad s mobilnim timom bilo uključeno više od 700 djece te više od 150 roditelja/udomitelja. U Program jačanja obitelji uključeno je 40 obitelji, od kojih je više od pola (24) postiglo samoodrživost, osnažene su za samostalno nošenje s poteškoćama. Provedene su edukacije za više od 50 stručnjaka raznih profila, uključenih u izravni rad s djecom i roditeljima. Organizirane su i radionice za roditelje, 4 ciklusa, što je više od 50 sati radionica s roditeljima. Redovno se provode evaluacije programa od
strane suradnika i korisnika, a povratne informacije su pozitivne. Na temelju prijedloga razvijamo naš paket usluga i Vrlo ćemo rado čuti i Vaše mišljenje!
Stoga, ne zaboravite, ljudski je potražiti pomoć i prihvaćanje naše profesionalne pomoći samo pokazuje koliko ste hrabri i usmjereni prema osobnom rastu i razvoju!

Tihana Stapić, mag.psych
voditeljica mobilnog tima