Obilježili smo Dan škole

Povodom 245. godišnjice organiziranog školstva u Valpovu, a u sklopu obilježavanja Dana škole,  u našoj je školi u petak, 31. svibnja 2019., dr.sc. Dinko Župan održao vrlo zanimljivo predavanje o razvoju organiziranog školstva u Valpovu.

Saznali smo tko su bili prvi valpovački učitelji i učiteljice, kako su i gdje živjeli, kako su predano radili svoj posao, uvodili reforme školstva (neke i danas vrijede) te kakav je bio njihov odnos prema učenicima. Bez obzira na malu kvadraturu učionice, jedan je učitelj držao nastavu za čak šezdeset učenika, sa šibom u ruci, a djeca su redovito pohađala nastavu, bosa pješačeći i kilometar- dva do škole.

Predavanju je prethodilo otvorenje izložbe Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću, autora Dinka Župana, u holu Škole dan ranije. Odličnim fotografijama i zanimljivim tekstovima izložba je privukla i mnogo učenika.

Nakon  predavanja odigrana je već tradicionalna utakmica učenici- učitelji. No tradicija, što se rezultata tiče, ove je godine narušena. Nakon pet godina učitelji su pobijedili učenike, i to zahvaljujući pojačanju ekipe. Učiteljima su se pridružili kapelan, gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća.

U večernjim satima upriličena je svečana akademija povodom Dana škole. Raznolikim, zanimljivim i veselim programom naši su učenici Osnovne i Glazbene škole zabavili publiku koja je popunila sva sjedala u dvorani Kulturnog centra. Priredba je bila puna iznenađenja, a publika je glasnim pljeskom nagradila trud učenika i njihovih mentora.

Nakon radnog dijela ravnatelj je djelatnike pozvao na  večeru i zajedničko druženje.