Svečanost otkrivanja spomen biste Darka Strugačevca u dvorištu PŠ Bocanjevci

U utorak, 25. Iipnja 2019. godine, na Dan Državnosti Republike Hrvatske, u nazočnosti predstavnika lokalne i područne samouprave, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vjerskog, javnog i kulturnog života grada Belišća i Valpovštine te brojnih mještana Bocanjevaca, otkrivena je i blagoslovljena spomen bista Darka Strugačevca.

Bista je postavljena u dvorištu PŠ Bocanjevci na inicijativu udruge HVIDR-a Belišće u spomen na poginulog hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata Darka Strugačevca iz Bocanjevaca koju je uz blagoslov i molitvu fra. Daria Micana, otkrila majka poginulog Darka, gđa. Marija Strugačevac u nazočnosti obitelji.

Uvodnu riječ pozdrava i dobrodošlice okupljenima te riječi zahvale zaslužnima za izgradnju spomen biste održao je Pavo Milekić, predsjednik HVIDR-e Belišće.

Kao dragovoljac Domovinskog rata, Darko je u Hrvatsku vojsku, postrojbu 107. brigade Valpovo pristupio dana 20. studenog 1991. godine. Poginuo je dana 03. travnja 1992. godine kao pripadnik 107. brigade Hrvatske vojske u vojno-redarstvenoj akciji “Baranja” tako što je napuštenim sanitetskim vozilom pod jakom topničkom i pješačkom vatrom, krenuo u spašavanje svoja dva teško ranjena suborca, koja su ranjena ostala duboko u neprijateljskom teritoriju. Dolaskom do svojih teško ranjenih suboraca sanitetskim vozilom,  naišao je na protutenkovsku minu, kojom prilikom je poginuo.

Posmrtni ostaci Darka Strugačevca i njegovih suboraca razmIjenjeni su tek dana 22. ožujka 1994. godine u Bilju, a sahranjen je 06. travnja 1994. godine na mjesnom groblju u Bocanjevcima.

Nazočnima su se potom obratili ravnatelj Osnovne škole Matije Petra Katančića Valpovo, g. Dalibor Košutić i izaslanik  župana Osječko-baranjske županije, g. Antun Blažević koji su u svom obraćanju nazočnima podsjetili na važnost ovakvih događaja u sjećanju na Domovinski rat i istaknuli kako se žrtva hrvatskih branitelja i Domovinski rat mora iznimno cijeniti i poštovati te da ovakvi događaji svima daju još veću snagu da se istina o Domovinskom ratu i žrtva hrvatskih branitelja nikada ne zaborave.

Svečanost su prigodnim programom uveličali: ženska pjevačka skupina „Bocanjevčanke“ iz Bocanjevaca, pjevački Zbor Matice umirovljenika Belišće i solistica Nora Pastulović iz Belišća.

Nakon svečanosti otkrivanja biste u mjesnoj Crkvi sv. Filipa i Jakova održana je misa zadušnica koju je predvodio fra. Dario Mican.