Obavijest učenicima i roditeljima

Dragi učenici, poštovani roditelji,

iskreno se radujem početku nove školske godine u kojoj ćemo naše učenike dočekati u prostorima Škole (bila ona u Valpovu, Belišću, Šagu, Nardu ili Bocanjevcima) jer bez obzira na velike otegotne okolnosti uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 – učenicima je mjesto u školskim klupama.

Hvala svim čimbenicima (učenici, roditelji/skrbnici i učitelji) koji su uložili puno više truda i rada kako bi prošlu školsku godinu završili na najbolji mogući način. I sada nas čekaju brojna iskušenja koje sam siguran da zajedničkim snagama možemo prevladati uz suradnju i međusobno uvažavanje na dobrobit vaše i naše djece.

Vodeći se uputama HZJZ-a i modelima i preporukama našeg MZO-a (molim roditelje/skrbnike da se upoznaju s njima), stručna služba naše Škole donijela je odluku na koji ćemo način realizirati ovu školsku godinu s naglaskom na sigurnost učenika i njihovih učitelja.

U srijedu (2. rujna) u 17 sati organizirat ćemo roditeljske sastanke za sve odjele glazbene škole u učionicama Matične škole na kojima ćemo potpisati ugovore za školsku godinu 2020./2021.

U četvrtak (3. rujna) od 16 do 19 sati i u petak (4. rujna) od 9 do 12 sati našim učenicima razrednici će podijeliti udžbenike i bilježnice koje su poklon Grada Valpova. Roditelji će se izjasniti žele li da se njihova djeca besplatno hrane u školi, što  toplo preporučam, jer se za vrijeme odmora više  neće moći napuštati školski prostor niti će učenici za vrijeme odmora napuštati učionicu (neće biti kuhanih obroka, a učenici će objedovati u svojoj učionici – ovo važi i za razrednu i predmetnu nastavu!). Kuhinja je besplatna, a osigurao ju je naš osnivač Osječko-baranjska županija. Za svakog učenika od 5. do 8. razreda roditelj će dobiti dvije perive maske.

Preporuka je da roditeljske sastanke i informacije tijekom školske godine realiziramo on line. Ovo će biti izniman slučaj jer moramo dobiti vaše potpise za uspješan početak nove školske godine.

Nastava za sve učenike počinje 7. rujna, a na nastavu ujutro dolaze učenici „A“ smjene. Poslali smo zahtjev Ministarstvu odgoja i obrazovanja za skraćenje sata na 40 minuta kako bi (radimo u dvije smjene) imali više vremena za dezinfekciju školskog prostora. Dok nam ne stigne odobrenje mogu sve izvijestiti da će razredna nastava krenuti u različito vrijeme u školu (npr. PN u 8 i 14 sati, RN u 8.50 i 14.50). U područnim školama Šag, Nard i Bocanjevci, gdje imamo dva odjela u svakoj školi, nastava će početi u 8.00 i 8.15 sati. Ove informacije bit će objavljene najkasnije u subotu na web stranicama Škole kada ćemo objaviti i raspored sati za predmetnu nastavu.

Zbog nedovoljnog prostora u učionicama maske će nositi učenici predmetne nastave (od 5. do 8. razreda) dok ona nije potrebna za učenike razredne nastave jer su oni u većini vremena zajedno s svojom učiteljicom.

Učenici će moći koristiti sva tri ulaza u školu te će se odmah uputiti u učionicu izbjegavajući bilo kakav kontakt s drugim osobama. Na sva tri ulaza bit će netko od osoblja škole koji će osigurati dezinfekciju ruku i obuće.

Za vrijeme odmora učenici ostaju u učionicama kako ne bi došlo do kontakta s učenicima drugih razreda. Učitelji će s učenicima moći koristiti učionicu u prirodi i šetnju dvorištem po epidemiološkim uputama.

Kretanje na kat i silazak u prizemlje bit će organiziran u jednom smjeru. Učenici razredne nastave koristit će sanitarni čvor na katu a učenici predmetne nastave u prizemlju.

Nastava informatike bit će organizirana u kabinetu informatike za sve razrede uz dezinfekciju prostora nakon svake grupe kao i nastava tjelesnog u dvorani ili na vanjskom prostoru ako vremenski uvjeti to dozvoljavaju.

U skladu s uputama HZJZ-a postoji i mogućnost mješovitog tipa nastave za predmete njemački jezik, solfeggio u glazbenoj školi i pjevački zbor (o tome preciznije drugom prilikom).

Ovo je samo dio informacija koje sam želio podijeliti s vama kako bi vas ohrabrio i uvjerio da se maksimalno pripremamo za siguran povratak vaše djece.

Ostale informacije dobit će te od razrednika ili drugih djelatnika Škole.

Molim sve da redovito prate objave na našoj stranici kako bi nam svima bila lakša i ugodnija ova specifična nova školska godina.

Srdačan pozdrav.

Ravnatelj OŠ M.P.Katančića,Valpovo
Dalibor Košutić,prof.