Erasmus mobilnost u Francusku

Clermont Ferrand, grad u kontinentalnoj francuskoj regiji Auvergne, posjetile su članice Erasmus tima Osnovne škole Matije Petra Katančića. Ovoj je mobilnosti prethodio Tjedan francuske kulture u koji su se uključili mnogi učitelji i učenici te provodili zabavne i poučne aktivnosti.

U sklopu projekta „Playing with Maths“ pokrenutog prije pandemije bio je planiran odlazak učenika i učitelja u prijateljski grad i dvije partnerske škole, Collège La Charme i Collège Albert Camus. S obzirom na trenutna epidemiološka pravila države domaćina, na putovanje su mogli ići samo cijepljeni građani te su zbog toga na ovu mobilnost išli samo učitelji. Sanja Antolović Kurtović i Ivana Kuna boravile su u Clermont Ferrandu od 10. do 16. listopada i susrele se s partnerima iz Portugala, Francuske, Grčke i Turske.

Tijekom tjedna je pridružena ekipa iz još jednoga Erasmus projekta kojemu su domaćini bili Francuzi pa smo se imali priliku družiti s učenicima i učiteljima iz Finske, Latvije, Španjolske i Italije.  Početkom radnoga tjedna organiziran je obilazak partnerskih škola, radni sastanci te druženje s učenicima radi razmjene iskustava… U slobodno je vrijeme organiziran niz aktivnosti. Clermont Ferrand je grad od oko 140 tisuća stanovnika poznat po industriji automobilskih guma Michelin. Ovo je grad bogate povijesti i raznovrsne arhitekture te smo njegovu jezgru istraživali kroz igru potraga za blagom. Jezgru čini stari biskupski grad Clermont, koji se 1630. sjedinio sa susjednim Montferrandom. Mnogobrojni su arheološki i arhitektonski spomenici iz VII–XIII. st. (romanička crkva Notre-Dame-du-Port iz 11.–12. st.; gotička katedrala Notre-Dame-de-l’Assomption iz 13. st.). Rodni je grad Blaisea Pascala, poznatog filozofa i matematičara čiju smo zbirku osobnih predmeta imali priliku vidjeti u muzeju. Smješten je u podnožju lanca starih ugaslih vulkana. Na najveći vulkan Puy-de-Dôme može se popeti strmom planinarskom stazom dugom gotovo pet kilometara. Cijelim putem ove izazovne šetnje kroz oblake može se uživati u pogledu na gustu šumu prekrivenu prastarim drvećem, papratnjačama i debelim sagom mahovine. U ovoj se regiji turizam temelji na vulkanima te smo posjetili obrazovni zabavni park Vulcania. Ondje je osim replika vulkana i gejzira moguće doživjeti let iznad lave, potres u industrijskom postrojenju zbog pomicanja tektonskih ploča, vidjeti povijest velikih svjetskih vulkana kroz interaktivne izložbe i mnogo drugih sadržaja za različite uzraste. U blizini ovoga grada nalazi se šarmantni gradić Vichy, nekada poznat po lječilišnim kupalištima i termama u koje je navraćao Napoleon III., a danas po kozmetici i kažu nam Francuzi po mentol bombonima ili kako kažu pastilama. Uživali smo u raznolikoj arhitekturi bizantskih, venecijanskih, neo-gotičkih, Art Nouveau i Art Deco utjecaja uz stručno vodstvo te primijetili da do izvora stanovnici grada dolaze s bocama natočiti mineralnu vodu koja je navodno ljekovita, a da je puna minerala uvjerile smo se same. Neobičnoga je okusa, prilično slana i gusta poput ulja kad ju nanesete na kožu. Dašak srednjovjekovnog života doživjeli smo pri posjetu dvorcu Murol ili Château de Murol. To je utvrda iznad istoimenog sela izgrađena od vulkanskog (eruptivnog) crnog kamena u 12. stoljeću. Dvorac na jednom od mnogih brežuljaka, nalazi se blizu omiljenog francuskog odmarališta, jezera Chambon.

Domaćini su se potrudili kako bismo posjetili što više prirodnih i kulturnih  znamenitosti, doživjeli ugođaj njihovoga grada koji vrvi kulturološkim raznolikostima te upoznali njihov obrazovni sustav i povezali učenike svojevrsnom multikulturnom mrežom. Aktivnosti su zaključene druženjem uz večeru te podjelom poklona i certifikata. Matematičke igre koje su pripremili učitelji matematike za ovu prigodu, uz poseban trud Lucije Tolušić, bit će objavljene prema dogovoru u elektroničkom izdanju knjige, a sljedeća je projektna mobilnost planirana za studeni. Naši će učitelji i učenici otputovati u Portugal i nastaviti s Erasmus KA2 projektom „Playing with Maths“.