Po prvi puta naša škola domaćin Erasmus+ projektu

Od 6. do 10. studenoga naša je škola po prvi puta bila domaćin Erasmus+ projekta. Riječ je o projektu „VR@Geoparks“, čiji je osnovni cilj napraviti virtualnu platformu koja će sadržavati trodimenzionalnu edukativnu šetnju kroz pojedine geoparkove Europe koji su uključeni u ovaj projekt. Naša škola je uključena kao partner zbog blizine geoparka Papuk.

Prva LTTA (learning, training, teaching activities) mobilnost održana je prije mjesec dana na Siciliji u sklopu geoparka „Madonie“, dok je naše domaćinstvo obilježeno kao projektna mobilnost u trajanju od tri dana. U Valpovo su pristigli predstavnici projektnih partnera iz Poljske, Italije, Portugala, Turske i Mađarske. Prvi dan (nedjelja) partneri su posjetili našu školu, obišli uži centar grada Valpova, valpovački park te Muzej Valpovštine. U školi je organiziran prijem te uvodna riječ ravnatelja Dalibora Košutića i Erasmus+ koordinatora Igora Zdenčanovića. Partneri su s velikim zanimanjem slušali informacije te postavljali mnoga pitanja te su školu i muzej napustili s velikim oduševljenjem.  U popodnevnim satima, posjetili su Muzej Vučedolske kulture u Vukovaru te Vukovarski vodotoranj, čime su stekli uvid u povijesno-kulturni razvoj istočne Hrvatske te informacije o Domovinskom ratu. Drugi dan, u suradnji s djelatnicima Geoparka Papuk, organiziran je cjelodnevni posjet Geoparku.

Partneri su, uz stručno vodstvo gospodina Gorana Pavića, obišli tri važna geolokaliteta. To su Trešnjevica, gdje se nalaze otkriveni rojevi raznovrsnih efuzivnih (vulkanskih) stijena koje presijecaju stariji kompleks, Rupnica, stupasti oblici nastali izlijevanjem lave i naglim hlađenjem te 30-metarski vodopad Skakavac, gdje voda pada preko sedrene barijere. Na tim lokalitetima izvršena su višesatna snimanja i prikupljanja informacija koje će biti prikazane u virtualnoj šetnji. Partneri su, također, posjetili Kuću Panonskog mora u Velikoj te vinski podrum Vinarije Kutjevo. Nakon cjelodnevnog radnog dana, partneri su prisustvovali kratkoj priredbi folklorne skupine Grada Valpova te kratkom koncertu limeno-puhačkog orkestra DVD-a Valpovo. Treći dan, organiziran je posjet Kopačkom ritu te Gradu Osijeku. U Kopačkom ritu, partneri su, uz stručno vodstvo, brodom obišli važne lokalitete te ručali u lokalnom ribljem restoranu. Kasno popodne gradonačelnik Grada Valpova Matko Šutalo te zamjenik gradonačelnika Marko Barišić ugostili su partnere i nagradili ih prigodnim poklonima s lokalnim obilježjima. Čelnicima Grada predstavljene su osnovne informacije o projektu te su imali priliku razgovarati o važnim projektnim temama s partnerima.

Završnica projektnih aktivnosti bila je svečana večera u hotelu Villa Valpovo, gdje su učenici Glazbene škole svojim glazbenim točkama upriličili ceremonijalnu dodjelu certifikata svim partnerima i članovima projektnog tima koji su sudjelovali u organizaciji ovog domaćinstva. Certifikate svakom partneru dodijelili su ravnatelj Dalibor Košutić i koordinator Erasmus+ projekata naše škole Igor Zdenčanović.

Osim projektnih obaveza, ovakve mobilnosti prilika su za međukulturalnu izmjenu iskustava, običaja, pravila i ostalih društvenih faktora pojedinih zemalja. Oni su prilika da se prikažu sličnosti i uvaže razlike između domovina pojedinog partnera. Inače, ovaj projekt pripada skupini KA227 te mu je ukupna vrijednost 227 801 euro bespovratnih sredstava Europske unije u sklopu Erasmus+ projekata i Agencije za mobilnost i programe EU-a. Iduća LTTA mobilnost planirana je za svibanj 2022. godine.