Tjedan portugalske kulture

Ususret putovanju učenika i učitelja na Madeiru, u Osnovnoj školi Matije Petra Katančića održan je tjedan upoznavanja s Portugalom.
U sklopu Erasmus projekta “Playing with maths” osmaši naše škole otišli su na drugu mobilnost u jednu osnovnu školu na otok Madeiru, autonomnu portugalsku regiju. Kako bismo bolje upoznali svoje projektne partnere, proveden je niz aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici i učitelji iz cijele škole. Učiteljice naše škole osmislile su i provele aktivnosti u Tjednu portugalske kulture od 8. do 12. studenoga 2021. Učenici su proučavali kulturnu baštinu: glazbu, narodne nošnje, hranu i slično; upoznavali su znamenitosti i arhitekturu većih portugalskih gradova. Uz mentorstvo Maje Huis, sedmaši su naučili tradicionalni portugalski ples, a Nora Pastulović, učenica osmoga razreda, otpjevala je fado poput iskusne glazbene dive. Noru je pripremala učiteljica Sandra Lovrinčević.
Učenici  kažu da im je zanimljivo upoznavati države, narode i kulture. Erasmus projekti i aktivnosti poput ovih utječu na shvaćanje tuđih kultura te razvijaju multikulturalne kompetencije.