Učitelji i učenici u posjetu Grčkoj

U sklopu Erasmus+ KA2 projekta „Playing with Maths“ učenice Vita Jergović, Monika Tomin, Dunja Katušić, Buga Kurtović, Ina Cvetković i Lucija Špoljarić u pratnji učitelja Gorana Kupčerića, Maje Huis i ravnatelja Dalibora Košutića, sudjelovale su na mobilnosti u grčkom gradu Xanthiu. Osim predstavnika naše škole, u Xanthiu su bili učenici i učitelji iz Francuske, Turske, Portugala te domaćini Grci.

Xanthi je grad smješten u podnožju planinskog lanca Rodopi, na raskrižju Egejskog i Crnog mora, Europe i Azije. Rijeka Kosynthos dijeli grad na zapadni dio kao spoj modernog i starog te istočni dio koji se može pohvaliti bogatim prirodnim okruženjem. Popločene ulice starog grada prikazuju sinergiju lokalne i otomanske arhitekture, kao i arhitektonskog stila grčkog neoklasicizma. S ciljem izmjene iskustava i međukulturalne interakcije, učitelji i učenici su imali priliku upoznati jedni druge kroz niz planiranih aktivnosti od 13. do 19. ožujka 2022.

Nakon prijema kod gradonačelnika domaćini su prvi dan pripremili prigodan program u školi u znak dobrodošlice. Posjetom gradskom muzeju uz stručno vodstvo naučili smo ponešto o povijesti grada, prošlost vezanu uz proizvodnju duhana te posjetili Kuću sjene i upoznali rad lokalnog umjetnika. Bogat program se nastavio i sljedećeg dana odlaskom u špilju Alistrati. Arheološko nalazište Philippi i antičko kazalište ostavili su nas bez daha. Dan smo zaključili obilaskom grada Kavale i posjetom ortodoksnom ženskom manastiru Panagia. Odlaskom na jezero Vistonida, upoznati smo s činjenicom kako u istoimenoj laguni obitava 227 vrsta ptica. Neke od ptica smo uspjeli vidjeti uz pomoć posebne teleskopske opreme. Uvid u život starih Grka i brojne sačuvane antičke predmete, dobili smo u muzeju i arheološkom nalazištu Avdira. Bogatu prirodu rijeke Nestos doživjeli smo uz aktivnosti i zadatke na otvorenom. Prigodnom večerom uz dodijelu certifikata sudionicima te glazbenom radionicom posljednjeg dana, završava naše druženje u Grčkoj. U sklopu završne radionice naše učenice su pokazale svoje glazbeno umijeće uz grčku tradicijsku pjesmu i ples.

Finale projekta „Playing with Maths“ očekujemo u svibnju kada ćemo ugostiti partnere projekta u Valpovu.