„Playing with Maths“ u Valpovu

Erasmus+ projekt Osnovne škole Matije Petra Katančića, Valpovo „Playing with Maths“ okončan je zadnjom mobilnošću, domaćinstvom u svibnju.

Od 16. do 21. svibnja u Valpovu smo ugostili partnere iz Francuske, Grčke, Turske i Portugala. Otvorenje je bilo u ponedjeljak u kapelici. Dobrodošlicu smo održali raznovrsnim glazbenim i kulturnim programom te hvaljenim ručkom u školi. Učitelji i učenici od jedanaest do šesnaest godina imali su priliku upoznati naš grad, školu, Slavoniju, Baranju te Zagreb. Šetajući Valpovom i Osijekom gosti su se divili zelenilu i mirnom životu, obilazeći Baranju i Kopački rit bili su zapanjeni biološkom raznolikošću te su se upustili u pustolovinu kušanja tradicionalne kuhinje. Posjet Zagrebu i Parku znanosti zabavio je i podučio sve učenike, goste i domaćine, a učitelje podsjetio koliko zabavno može biti učenje. Posljednji su dani bili rezervirani za obilazak đakovačke ergele, Vukovara i Dunava brodicama te za svečanu večeru i dodjelu priznanja. Dio projektnih aktivnosti bile su izvrsne i pohvaljene matematičke radionice održane u školskom dvorištu i perivoju koje su pripremili učitelji Matematike. U svim su aktivnostima sudjelovali neki učenici naše škole kao ravnopravni članovi Erasmus tima i pokazali se kao odlični suradnici i gostoljubivi domaćini. Ostali su učenici imali priliku sklapati poznanstva, možda i prijateljstva, s djecom iz različitih zemalja i kultura te poboljšati komunikacijske vještine na stranim jezicima. Razdragana lica vidljiva na svim fotografijama i tuga zbog rastanka koju nismo zabilježili dovoljan su znak da je projekt uspješno priveden kraju.

Prema riječima Igora Zdenčanovića, koordinatora Erasamus+ projekta, partneri su hvalili gostoljubivost, druželjubivost i timski rad Osnovne škole M. P. Katančića, a on je istaknuo kako su i učenici naše škole pokazali da su odgovorni, vrijedni i kulturni.

Ivana Kuna