Mobilnost djelatnika OŠ Matije Petra Katančića u Poljsku u sklopu Erasmus+ projekta VR@Geoparks

Erasmus+ program nudi mogućnosti mobilnosti djelatnika i učenika u cijeloj Europi. Naša škola je također aktivna u raznim projektima u sklopu kojih su naši učenici i djelatnici putovali u razne zemlje kao što su Francuska, Italija, Portugal, Grčka i Turska.

Posljednji od ovih projekata je petero djelatnika OŠ Matije Petra Katančića odvelo na mobilnost u Poljsku gdje su od 22. do 28. svibnja sudjelovali u projektu pod nazivom VR@Geoparks.

Domaćini ove mobilnosti, Geopark Swietokrzyski, su se zaista iskazali izuzetno bogato organiziranim programom u trajanju od pet dana.

U nastavku slijedi pregled najvažnijih događanja:

Prvi dan

Susret u kojem su sudjelovali djelatnici iz Italije, Mađarske, Poljske, Turske i Hrvatske započeo je svečanim otvorenjem održanim u Centru Geoedukacije koji je središnja točka Geoparka Swietokrzyski. U sklopu centra se također nalazi i moderno uređen muzej koji opisuje geološku prošlost planinskog lanca Sveti križ koji su sudionici obišli u nastavku.

Radionica tradicionalne obrade kamena koja je bila nakon toga je, uz edukativne elemente, također poslužila i za izradu originalnih suvenira koji su sudionici izradili te ponijeli za uspomenu.

Večernje opuštanje uz razgledanje povijesne jezgre grada Kielcea će također svim sudionicima dugo ostati u lijepom sjećanju.

Drugi dan

Proučavanje stvaranja različitih geoformacija obilježilo je posjet parku prirode i rezervatu Kadzielnia nakon čega su domaćini najhrabrijima omogućili vožnju na jednom od najdužih Zip Line-ova u Poljskoj.

Slično proučavanje geoloških formacija se nastavilo i u susjednom prirodnom rezervatu Karczowka te kamenitom rezervatu Slichowice između kojih je bio i posjet botaničkom vrtu.

Treći dan

U susjednoj općini Morawica sudionici su imali prilike posjetiti muzej lončarije koja čini veliki dio tradicije ovoga kraja. Radionica koja je uslijedila razveselila je mnoge uzvanike koji su se na trenutak vratili u mladost izrađujući suvenire od gline.

Srčano gostoprimstvo gradonačelnika grada Morawice bilo je upriličeno u novoizgrađenoj gradskoj upravi uz kulturni program domaćeg pjevačkog društva te ručak od tradicionalnih poljskih delicija.

Uslijedile su popodnevne šetnje važnim lokalnim geolokalitetima kamenolomu Stokowka i prirodnom rezervatu Moczydlo.

Četvrti dan

Spilja Raj koja se nalazi na području ovoga geo parka je jedna od najvećih spilja u Poljskoj. Sudionici su u njoj imali priliku proučavati stvaranje stalaktita po čijem je izuzetno velikom broju ona i poznata.

Europski centar za geološku edukaciju je kompleks od pet zgrada u kojem se nalaze laboratoriji, predavaonice te prostori za smještaj studenata i profesora koji u njemu imaju mogućnost provoditi svoja geološka znanstvena istraživanja.

Šetnja od Europskog centra kroz srednjevjekovni grad Checiny do najstarije kamene kuće u gradu je svim sudionicima bila vrlo slikovita.

Uslijedio je pozdrav gradonačelnika grada Checiny koji je također upriličio ručak sačinjen od tradicionalnih poljskih jela uz neizostavan nastup lokalne pjevačke skupine.

Poslijepodnevni posjet najvećem etno selu Tokarnia je prikazao izvorni način života u poljskoj tijekom devetnaestog stoljeća.

Peti dan

Monumentalni završetak ovog projekta obilježio je posjet najvećem simbolu Geo parka dvorcu iznad grada Checiny.

Poučna šetnja selom i prirodnim rezervatom Miedzianka te posjet kamenolomu koji je prirodni spomenik u selu Szewce također je ukazala na izuzetno važnu geološku strukturu sastava stijena ovoga kraja.

Projekt je završio svečanom podjelom certifikata sudionicima te prezentacijom koja je sumirala cjelokupan posjet.

Cjelokupna organizacija ove mobilnosti u Poljskoj je izvedena izuzetno stručno i na najvišoj razini. Gostoprimstvo domaćina je bilo izvrsno te su svi sudionici iz Poljeske otišli puni utisaka i najboljih dojmova.