Odluka o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2022./2023. (korisnici zajamčene minimalne naknade)

Temeljem članka 14. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (Narodne novine, broj 116/2018., od 21. prosinca 2018.) Vlada Republike Hrvatske je na 136. sjednici održanoj 28. srpnja 2022. godine donijela Odluku o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2022./2023. sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: odluka) koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi.

Nadležni centri za socijalnu skrb podatke o učenicima koji ostvaruju pravo na financiranje drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola za šk. god. 2022./2023. dostavit će putem aplikacije Ministarstvu znanosti i obrazovanja (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).

Korisnici naknada obvezni su centrima za socijalnu skrb dostaviti potvrdu škole iz koje je jasno vidljivo da je učenik u šk. god. 2022./2023. upisan prvi puta u određeni razred.

Odlukom je propisano da pravo na financiranje ne ostvaruju učenici:

  • koji ostvaruju pravo na druge obrazovne materijale po drugoj osnovi
  • koji ostvaruju pravo na puni novčani iznos za nabavu drugih obrazovnih materijala
  • koji ponavljaju razred

te stoga centri njihove podatke za isplatu ne dostavljaju Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Učenici s područja jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave koje će za šk. god. 2022./2023. osigurati nabavu drugih obrazovnih materijala također ne mogu ostvariti pravo na naknadu pa centri za socijalnu skrb njihove podatke također ne upisuju u aplikaciju.

Ministarstvo će školama isplatiti sredstva za nabavu drugih obrazovnih materijala za učenike koji ostvaruju pravo na njihovo financiranje, a škola ih je dužna nabaviti za svoje učenike.

Pravo na druge obrazovne materijale učenik ostvaruje sukladno odluci o korištenju komercijalnih drugih obrazovnih materijala koja je objavljena na mrežnim stranicama osnovne škole, za razred koji učenik pohađa i sukladno članku 16. stavku 8. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, a u najvišem iznosu od:

–        1. – 4. razred osnovne škole: 138,32 kn

–        5. i 6. razred osnovne škole: 290,48 kn

–        7. i 8. razred osnovne škole: 428,20 kn.

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama ili pojašnjenjima o provedbi Odluke molimo da nas kontaktirate na adresu elektroničke pošte [email protected].