Mobilnost u Tursku

U periodu od 1. do 3. kolovoza 2022. godine održana je mobilnost djelatnika naše škole u Tursku u grad Salihli. Riječ je o projektu VR@Geoparks, a ova mobilnost predstavlja središnjicu dvogodišnjeg projekta. Našu školu predstavljali su učitelj Goran Kupčerić i učitelj i Erasmus+ koordinator Igor Zdenčanović, koji su u sklopu mobilnosti boravili u Kula-Salihli Geoparku u zapadnoj Turskoj u općini Manisa.

Mobilnost je započela pozdravljanjem svih partnera, predstavljanjem programa i razmjenom iskustava i ideja vezanih za projekt. Zatim je uslijedio posjet Geoparku gdje su partneri imali priliku vidjeti ostatke vulkanskih stijena, kao i same vulkanske erupcije, odnosno kamenih formacija nastalih protjecanjem lave kroz krajolik. Višesatnim obilaskom terena uz stručno vodstvo, partneri su dobili pregršt informacija o postanku i važnosti ovakvih lokaliteta. Osim navedenih formacija, posjetili su nekoliko geolokaliteta, primjerice geolokaciju bazaltnih stijena (bazalt je stijena vulkanskog porijekla), kao i poznate „vilinske dimnjake“ koji predstavljaju važnu turističku atrakciju ove turske regije, a za geografe i geologe jedinstven primjer sedimentnih stijena. Kapadokija u Turskoj, zajedno s Bryce Canyon u Utahu, su najpoznatiji svjetski primjeri ovakvih nevjerojatnih oblika. Od ostalih prirodnih formacija, partneri su imali priliku uživati u Adala kanjonu kojim protječe rijeka Gediz, a za koji se također vjeruje da je vulkanskog porijekla, vodopadu Sudžtu, zatim su posjetili Sandal kupolu koja predstavlja izvrstan primjer nekadašnjeg oblika vulkana.

Osim prirodnih formacija, partneri su uživali u raznovrsnim kulturno-povijesnim objektima i običajima.  Posjetili su mjesto Sardis, koje je bilo glavni grad nekadašnjeg kraljevstva Lidija u kojem se nalazi Artemidin hram. Zatim su prisustvovali ručnoj izradi ćilima, obišli etno imanja i uživali u spoju nekadašnje i moderne Turske. Poseban je, naime, bio posjet Efezu, koji je upisan u UNESCO-ov mjesta svjetske baštine u Aziji zbog iznimnog primjera rimskog grada s morskim kanalom i lukom. Artemidin hram u Efezu je jedan od sedam antičkih svjetskih čuda nastao oko 550 g. prije Krista. Partneri su posjetili i maleno selo Širindže, koje je predivan primjer ruralnog života i običaja ovog dijela Turske. Naime, nekada je ovo selo bilo grčko, ali su u prošlosti Grci iz sela odvedeni u Grčku, a Turci iz Grčke su naselili ovo seoce. Vrh svega je bio posjet Izmiru ili Smirni, smještenog na obali Egejskog mora, koji je treći turski grad po broju stanovnika, iza Istanbula i Ankare, s 3,5 milijuna stanovnika.

Ova mobilnost je jedna od tzv. „Projektnih mobilnosti“, koja za razliku od LTTA mobilnosti, traje tri dana i broj sudionika je manji (1 do 2 po partneru). Osim predstavnika naše škole, na mobilnosti su sudjelovali i predstavnici Poljske, Italije, Portugala i Mađarske. Temeljni cilj projekta je izraditi aplikaciju za interaktivnu virtualnu šetnju geoparkovima čime će se svima približiti ideja geoparkova, kao i njihova važnost. Do sada je napravljen velik dio posla, virtualna šetnja hrvatskim Papukom je u potpunosti završena, a talijanskim „Madonie parkom“ je pri kraju. Partnerima preostaje još poprilična količina zadataka, kako bi se projekt priveo kraju do ožujka 2023. godine. Projekt financira EU preko Erasmus+ programa, a sljedeća mobilnost planirana je u Mađarsku u Bakony-Balaton Geopark u listopadu ove godine.

Valja naglasiti kako je naša škola započela i novi Erasmus+ program Climate Guardians, a prva mobilnost je u rujnu ove godine na Siciliju.