Terenska nastava učenika osmih razreda u Vukovar

U ponedjeljak, 24. listopada učenici osmih razreda su uz pratnju svojih razrednika Juliane Beretić, Gorana Kupčerića, Marije Pintarić i Vedrana Slunjskog posjetili Vukovar u organizaciji javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“.

Dan ispunjen izrazito bogatim sadržajima započeo je doručkom u Memorijalnom centru nakon kojega su učenici zainteresirano prisustvovali predavanju o Domovinskom ratu. Potom je uslijedio posjet memorijalnim mjestima uz vodiče koji su učenicima opisivali događaje vezane za ta mjesta te objašnjavali njihov značaj, a to su Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, Mjesto sjećanja „Vukovarska bolnica 1991.“ , Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara, masovna grobnica na Ovčari, Velepromet i Borovo Commerce. Nakon posjeta memorijalnim mjestima, učenici su uz vodstvo i predavanje obišli izložbeni prostor Memorijalnog centra Domovinskog rata s naglaskom na bitku za Vukovar. Osobito je zanimljivo bilo popeti se na vojna vozila, ući u tenkove, razgledati improvizirano oružje i mine, proučiti sadržaj paketa za pomoć koje su avioni bacali iznad Vukovara za vrijeme blokade te vidjeti izvorne fotografije vukovarskih branitelja. Uslijedio je ručak i kratki odmor, a potom predavanje „Škola mira“ i kviz u kojem su našu školu predstavljale učenice Buga Kurtović i Ina Cvetković te osvojile 3. mjesto.

U popodnevnom dijelu programa učenici su posjetili i uz stručno vodstvo razgledali Gradski muzej Vukovar u dvorcu Eltz te Muzej Vučedolske kulture. Dio učenika slobodno je vrijeme iskoristio za odlazak na vodotoranj sa kojega se pruža predivan pogled na Vukovar, Dunav i okolicu, osobito u predvečerje. Poučna i sadržajna terenska nastava završila je povratkom u Valpovo u večernjim satima.

Marija Pintarić