Kroz Erasmus+ projekt boravili na Balatonu

U razdoblju od 23. do 29. listopada ravnatelj Dalibor Košutić i Erasmus+ koordinator Igor Zdenčanović boravili su na Balatonu. Riječ je o mobilnosti u sklopu projekta „VR@Geoparks“ koji je financijski najveći KA2 projekt u kojem naša škola sudjeluje.

Riječ je o Intermediate Project Meeting mobilnosti, na koju putuju jedan do dva djelatnika i traje kraće od LTTA projektnih mobilnosti. Osim predstavnika naše škole, na Balatonu su boravili i predstavnici Geoparka Madonie (Sicilija), škole iz Manise (Turska), Geoparka „Holly Cross Mountains“ iz Poljske te institucije Interactideas iz Portugala. Domaćinstvo su vodili djelatnici Srednja škole Ištvan Baptista iz Tapolce, koji su sastavili intenzivan i edukativan program. Tako su partneri saznali detalje o samom Geoparku Bakony-Balaton unutar kojeg se škola nalazi te o samom jezeru Balaton. Obišli su važne geolokalitete na kojima su upoznati s geološkim postankom ovog dijela Europe, a posebnu zanimljivost činile su vulkanske stijene u obliku bazaltnih okomitih i vodoravnih stupaca. Partneri su upoznali lokalne običaje i kulturu, kao i život lokalnog stanovništva. Osim botaničkog vrta, posjetili su i lokalnog proizvođača čaja koji posjeduje vlastiti vrt s preko 500 različitih biljaka. Ispod Tapolce postoji špilja s bistrom izvorskom vodom te su partneri imali priliku provozati se čamcima kroz navedenu špilju. Osim toga, partneri su imali prilike razgovarati i s gradonačelnicima pojedinih gradova unutar Balaton regije, kao i sa samim direktorom Geoparka, koji je pokazao veliko gostoprimstvo i interes za ovaj projekt. Osim toga, predstavljen je velik dio obavljenog posla koji su partneri obavili tijekom prve godine projekta. Domaćini su gostima svakodnevno nudili domaće gastronomske proizvode i promicali lokalnu kulturu balatonskog kraja. U školi domaćinu, partneri su imali prilike sudjelovati u proizvodnji slastica i kolača uz pomoć učenika te, naravno, u kušanju istih.

Podsjetimo, temeljna zadaća ovog projekta je napraviti virtualnu šetnju s brojnim informacijama po geoparkovima Europe koji su uključeni u ovaj projekt. Naša škola sudjeluje zbog blizine Geoparka Papuk te je virtualna šetnja Papukom u potpunosti završena. Vrijednost ovog projekta 227 801 euro, od čega našoj školi pripada 28 240 eura, ukoliko se projekt u potpunosti ostvari. Pri završetku projekta, koji je predviđen u proljeće 2023. godine, virtualna 3D aplikacija bit će dostupna svima, a ponajviše učenicima i učiteljima, kao i svim trenutnim i potencijalnim ljubiteljima prirode. Temeljna uloga naše škole je izrada i održavanje web stranice projekta vrgeoparks.eu , koju je većim dijelom preuzeo učitelj i član Erasmus+ tima Goran Kupčerić. U sklopu ovog projekta, našim djelatnicima predstoji mobilnost u Portugal u veljači 2023. godine, kada će 5 djelatnika sudjelovati na LTTA mobilnosti.