Erasmus+ mobilnost projekta „Climate Guardians“ u Mađarsku

Četvero djelatnika OŠ M. P. Katančića iz Valpova sudjelovalo je na završnoj mobilnosti u sklopu projekta „Climate Guardians“ u gradiću Miskolctapolca na sjeveroistoku Mađarske.

Projekt „Climate Guardians“ usmjeren je na učenje kroz igru te razvijanje društvenih i računalnih igara putem kojih učenici stječu spoznaje o očuvanju i zaštiti okoliša. Projekt je okupio partnere iz Italije, Turske, Hrvatske te Mađarske koja je bila domaćin prilikom ove završne mobilnosti. Tijekom radnih sastanka, svaka država partner u projektu predstavila je igru koju su sami osmislili i proizveli, a partneri iz ostalih zemalja okušali su se u igranju te pokazali znanje o zaštiti okoliša, ali i vješto služenje engleskim jezikom. Koordinatorica projekta i mađarski domaćin, gospođa Ica Egri, odličnom je organizacijom i vlastitim primjerom u vođenju projekta oduševila sudionike. Na završnom sastanku sudionicima su podijeljeni certifikati, a nakon toga svi su imali zadatak predstaviti se jednim nacionalnim plesom te naučiti plesati i ostale sudionike.

Tijekom peterodnevnog boravka u Miskolctapolci, sudionici su upoznali mnoge osobitosti šireg područja, a ističu se: nacionalni park Bükki koji obiluje geološkim fenomenima, fosilnim ostacima te specifičnim biljnim i životinjskim svijetom, toplice u Miskolctapolci, grad Budimpešta sa svojim kulturno-povijesnim znamenitostima te gradić Lillafüred usred kojeg je najviši slap u Mađarskoj i vapnenačka špilja sa fosilima biljaka.

Projekt je zaključen u vedrom i prijateljskom raspoloženju te željama za budućom suradnjom.

Marija Pintarić