Obavijest o pojavi hripavca

Poštovani roditelji,

unatrag nekoliko dana bilježi se određen broj oboljelih od hripavca u našoj Školi. S obzirom na samu osobitost uzročnika bolesti (visoka zaraznost), kao i određeni postotak necijepljene i nepotpuno cijepljene djece koja nemaju odgovarajuću i potpunu zaštitu te činjenicu da imunitet nakon cijepljenja, ali i preboljenja se smanjuje (moguće obolijevanje u blažem obliku), za očekivati je pojavljivanje novih slučajeva u nadolazećem vremenskom razdoblju.
Od hripavca obolijevaju najčešće necijepljene osobe ili one kod kojih je cijepljenje provedeno prije više godina (uglavnom blaži oblik bolesti). Bolest je posebice opasna za novorođenčad i dojenčad, ali i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Molimo vas da, ukoliko primijetite simptome bolesti kod svog djeteta, dijete ne šaljete u školu i kontaktirate pedijatra ili obiteljskog liječnika. Dalje je potrebno postupati prema savjetima liječnika.

Nastavno na preporuke HZJZ-a oboljeli od hripavca moraju se liječiti antibiotikom.

Ukoliko se hripavac pojavi u razredu Vašeg djeteta:

– molimo roditelje čije je dijete bliski kontakt oboljelog djeteta i nema simptome bolesti, već ima oslabljen imunološki sustav ili u kućanstvu živi sa trudnicom, djetetom mlađim od 12 mjeseci i osobom koja ima oslabljen imunitet (imunokompromitirani), da se sukladno važećim smjernicama jave svojim izabranim liječnicima zbog propisivanja kemoprofikase (preventivnog uzimanja antibiotika), a u svrhu daljnjeg sprečavanja širenja hripavca.

U slučaju pojave simptoma kompatibilnih s hripavcem (jaki kašalj, dugotrajni kašalj koji
dolazi u napadajima, izraženiji noću, praćen povraćanjem itd) kod Vašeg djeteta:
– javite se liječniku obiteljske medicine/pedijatru radi pravodobnog postavljanja dijagnoze kako dijete ne bi dolazilo u školu do otklanjanja sumnje na hripavac ili pak završetka liječenja kod potvrđene bolesti.
– ukoliko bolest bude potvrđena, obavijestite školu
– postupajte prema preporukama liječnika (liječenje oboljelog djeteta ili uzimanje kemoprofilakse bliskih kontakata)
– dijete se može vratiti u školu po završenoj terapiji i prestanku simptoma bolesti o čemu Vam potvrdu izdaje nadležni liječnik obiteljske medicine ili pedijatar.