Održano natjecanje „Klokan bez granica“

U Osnovnoj školi „Matije Petra Katančića“ u Valpovu  u petak, 22. ožujka 2024. godine pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva  održano je Međunarodno matematičko natjecanje „Klokan bez granica“. Riječ je o  natjecanju koje se održava u 98 država Europe, Amerike, Afrike, Australije i Azije, a već 26. godina održava se i u Republici Hrvatskoj. Cilj ovog natjecanja je popularizirati matematiku, razvijati interes za matematiku i prirodne znanosti te logičko i kombinatoričko mišljenje. Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa.

U našoj školi na ovom natjecanju sudjelovalo je 87  učenika od drugog do osmog razreda. Natjecanje je pojedinačno, a korištenje računala nije bilo dopušteno. Učenici  su rješavali zadatke s ponuđenih 5 odgovora od kojih je samo jedan bio točan. Zadaci su bili grupirani u tri različite težine, a točna rješenja najlakših zadataka donosila su 3 boda, potom 4 boda, a najteži zadaci 5 bodova. Za netočne odgovore oduzima se dio bodova od postignutog uspjeha. Učenici drugog i trećeg razreda rješavali su 12 zadataka   u vremenu od 60 minuta, a ostali učenici 24 zadatka u vremenu od 75 minuta.

Svaki učenik koji je sudjelovao na natjecanju dobio je simboličan dar– keks torticu, kemijsku olovku i trokut. Najuspješnijih 10 % učenika dobiva i nagradu.

Rješenja zadataka bit će objavljena 24. travnja 2024.,  neslužbena rang

-lista 29. travnja 2024., dok će od 29. travnja do 2. svibnja 2024. biti zaprimane primjedbe na plasman ili netočne podatke.  Konačna rang -lista bit će objavljena 3. svibnja 2024.godine  na mrežnim stranicama Hrvatskog matematičkog društva.

Ostali sudionici mogu svoj plasman saznati kod povjerenika škole, Valentine Škorvaga.