Glazbena škola obljetnice obilježila organizacijom niza koncerata

Osnovna škola Matije Petra Katančića Valpovo ove godine obilježava tri velike obljetnice: 250 godina organiziranog školstva u Valpovu,110 godina Područne škole Nard i 20 godina Glazbene škole koja djeluje kao glazbeni odjel pri Osnovnoj školi.

Proslava je započela u ponedjeljak 13.05. Danom otvorenih vrata. Ugostili smo dvjestotinjak učenika prvih i drugih razreda osnovnih škola u Valpovu i Belišću sa željom da u sljedećoj školskoj godini postanu učenici Glazbene škole. Draga publika bili su nam i polaznici predškolskih skupina dječjih vrtića Valpova i Belišća koje smo pozvali na upis u Glazbenu igraonicu.

U utorak 14.05. na koncertu u Palači Gutmann u Belišću svojim solističkim nastupima oduševili naši učenici koji su uz pomoć svojih mentora pripremili jedan uistinu vrhunski glazbeni događaj te Puhački orkestar Glazbene škole koji postoji tek tri godine. Na kraju koncerta  predstavio se  kratkim programom naš bivši učenik Dorijan Baban, danas učenik Glazbene škole u Osijeku,  koji je svojim virtuoznim nastupom na klaviru izazvao ovacije publike.

U srijedu 15.05. u Belišću smo ugostili naše prijatelje – učenike glazbenih škola iz Slavonije i Baranje. Učenici iz Slatine, Vukovara, Požege, Slavonskog Broda, Donjeg Miholjca, Đakova, Našica, Belog Manastira i Osijeka svojim su sviranjem još jednom su dokazali zašto obožavamo glazbu uživajući u svakom trenutku njihovog programa. Gosti su nam čestitali na obljetnici, a mi smo ih počastili prigodnim domjenkom.

U četvrtak 16.05. održali smo drugi koncert naših učenika, ovoga puta u kapelici dvorca Prandau-Normann u Valpovu. Učenici naše škole upriličili su lijepi koncert izvedbom solističkih skladbi pred publikom u prepunoj kapelici. Koncert je uveličao nastup malog i velikog zbora glazbene škole uz veliki pljesak podrške svim izvođačima. Na koncertu je premijerno prikazan film o 20 godina djelovanju Glazbene škole pri OŠ M.P.Katančića autora Dalibora Košutića i Denisa Ravlića. Na kraju koncerta nastupio je naš bivši učenik Tin Mijatov, sada polaznik srednje glazbene škole „Franjo Kuhač“, Osijek. Tin nas je oduševio svojom glazbenom zrelošću i tehnikom sviranja .

U petak 17.05. je održan posljednji koncert ovoga tjedna, u Palači Gutmann u Belišću.  Bivši učenici naše  GŠ pripremili su pravu glazbenu poslasticu za brojnu publiku koja je uživala u virtuoznim, profesionalnim izvedbama. Osobito ponosni bili su nastavnici uz koje su ovi sjajni mladi ljudi započeli svoje prve glazbene korake. Marljivim i predanim radom, uz neizbježan talent, razvili su se u izvrsne glazbenike – studente i profesore. Uživali smo u izvedbama Lane Šarčević (bisernica), Petre Sušić (violina), Borne Valentića (gitara), Krešimira Križaneca (klavir), Arijana Mačka (saksofon), Dominika Miloševića (bisernica) te izvedbama naših nekadašnjih učenika a danas kolega u našem kolektivu – Monike Emes (flauta)  i Timona Fumića (klavir).

Koncert je završio projekcijom filma te se zahvaljujemo učiteljima koji su sudjelovali u realizaciji istog te ravnateljici Škole Sanji Birović koja je sudjelovala svojim intervjuom, podrškom i nakladništvom.

Dalibor Košutić