TERENSKA NASTAVA U ISTRI

Učenici četvrtih razreda matične i područnih škola sudjelovali su na terenskoj nastavi u Istri od 17. do 20 lipnja 2024. godine.

Polazak je bio u ranim jutarnjim satima. Na putu smo obišli Jamu Baredine, geomorfološki spomenik prirode i prvi speleološki lokalitet na hrvatskom dijelu poluotoka Istre. U samoj jami vidjeli smo pet bogato ukrašenih dvorana i sišli do podzemnog jezera na dubinu od 60 metara gdje su neki po prvi put ugledali endemsku vrstu, čovječju ribicu.

Smještaj je bio u hotelu Centinera u Banjolama.

Drugi dan posjetili smo NP Brijune gdje su učenici uz stručnog vodiča obišli ovu zanimljivu turističku destinaciju i saznali nešto više o povijesti Brijuna, obišli Safari park, Titov muzej te se divili bogatoj flori i fauni otoka.

Treći dan posjetili smo grad Pulu. U Aqvarijumu smo vidjeli veliki broj raznih morskih životinja, uključujući morskog psa, kornjače, meduze i veliki broj riba. Uz stručnog vodiča posjetili smo Arenu u Puli i saznali kako se gradila, čemu je kroz godine služila, a u podrumu Arene vidjeli smo Izložbu maslinarstva i vinogradarstva. Obišli smo kulturne znamenitosti grada Pule: Slavoluk Sergijevaca, Dvojna vrata, Augustov hram, Trg Forum te prošetali uskim, kamenim ulicama.

Učenici su na plaži imali obuku plivanja, a večernjih zabavnih sadržaja nije nedostajalo.

Povratak je bio 20.lipnja u kasnim večernjim satima.

Učenici su bili zainteresirani i aktivni, sa zanimanjem su pratili izlaganja vodiča i bili pristojni i odgovorni pa možemo reći da je cilj terenske nastave ostvaren.

Kornelija Berečić