Zimska škola informatike 2010

Ovogodišnja tema: GIMP – Program za obradu slika i grafičkih sadržaja

U Osnovnoj školi Matije Petra Katančića u Valpovu, po drugi puta zaredom, za vrijeme zimskih praznika  organizirana je zimska škola informatike. Zimska je škola prvenstveno namijenjena učenicima VII. i VIII. razreda, ali se među njima nađe i poneki mlađi učenik, napredniji u radu s računalnim programima. Ove  je godine Zimsku školu Informatike pohađalo 10 učenika, a interesantno je da najmlađi učenik ide tek u IV. razred.

Zimska je škola održana 7. i 8. siječnja 2010. godine u trajanju od 3 sunčana sata u svakom danu. Škola je počinjala sa radom u 9.00 sati i trajala do 12.00. Učenici su na polovici trosatnog termina imali kratku pauzu, na kojoj su se odmorili od svojih zadataka i okrijepili toplom šalicom čaja.

Ovogodišnja zimska škola imala je za temu obradu slika i grafičkih sadržaja uz pomoć besplatnog programa GIMP. Obje Zimske škole informatike imale su teme koje se ne pojavljuju u okviru plana i programa izborne nastave informatike. Takva teme učenicima omogućuje upoznavanje i savladavanje drugih znanja i vještina koje bi im mogle pomoći u daljnjem školovanju ili u ostvarivanju svojih osobnih interesa prema takvim sadržajima.

Predavači na ovogodišnjoj Zimskoj školi informatike bili su Vlasta Buljan, prof., inače i nastavnica informatike u Osnovnoj školi, te Marijan Antolović, prof., profesor informatike u Srednjoj školi Valpovo. Organizaciju ovogodišnje Zimske škole napravio je Davor Šokac, prof., također nastavnik informatike u Osnovnoj školi Matije Petra Katančića u Valpovu. Svestranu pomoć pri organizaciji Zimske škole dao je i Ivan Biuklija prof. Inače nastavnik engleskog jezika, koji je, u trenutcima kada je to mogao, osim u organizaciji sudjelovao i u radu škole i kao polaznik.

Učenici su s interesom i pažnjom učili prve korake u programu GIMP. To je program za koji se kaže da je po svojim mogućnostima sličan profesionalnim programima za obradu fotografija i grafičkih sadržaja, a neki ga nazivaju i „besplatni Photoshop“. Osim znanja i prvih koraka u programu učenici su dobili CD medij sa svim materijalima, zadacima i uputama za rješavanje zadataka sa Zimske škole. Time im je omogućeno da svojem osnovnom stečenom znanju ponavljanjem postave sigurnije temelje, ili da se za izvjesno vrijeme,  uz već poznate primjere i upute, lako prisjete potrebnog znanja i vještina.

Na završetku Zimske škole informatike učenicima su podijeljena priznanja za sudjelovanje i prigodni pokloni donirani od izdavačke kuće Profil.

Davor Šokac, prof.

Meow Gallery: The gallery is empty.