Katančićev jesenski sajam

Tijekom listopada obilježavamo nekoliko Dana kojima se ukazuje na važnost zdrave prehrane u dječjem razvoju i na globalne probleme u raspodjeli hrane. Dan zahvalnosti za plodove zemlje i Svjetski dan hrane naša je škola po drugi puta obilježila Katančićevim jesenskim sajmom u petak, 18. listopada 2013. godine u matičnoj školi, te Danima kruha u područnim školama.

Roditelji i učenici su se uistinu potrudili oko pripreme pekarskih proizvoda i raznoraznih jesenjih plodova. Nakon blagoslova hrane župnika i kratkog programa, svaki je razred pripremio gozbu za sva osjetila. Prolazeći hodnicima naše škole kroz slike kakvoga kirvaja i guste mirise kestenja, jabuka i kruha nauživali smo se raznih savijača, gužvara, peciva i naravno kruha. Naša je Gastro-estetska patrola obišla razrede i kao najljepše dotjeran odabrala stol 2. c razreda.

katancicev_jesenski_sajam_2013_071

 

Birali su i najkreativniji pekarski proizvod, a tu je konkurencija bila oštra. Mamama i bakama svaka čast za one divne košarice, pletenice i razne motive od kruha. Pobijedio je Ivano Popović iz 4. c razreda.

katancicev_jesenski_sajam_2013_072

Učenici se kroz ovakve aktivnosti prisjećaju vremena kada je kruh bio osnovna, ali i teškim radom dostignuta namirnica. Kako kaže pjesnik Nikola Miličević

U njemu su šumjela polja, pjevali klasovi

iz njega su sjale tople srpanjske žetve

on je skupljao u se sve naše radosti

i naš znoj i suze i stajao je pred nama

kao blaga opomena i tiha mudrost.

Nakon svečanosti i gozbe dio je hrane doniran Crvenom križu, a dio Domu za starije i nemoćne “Sv. Lucija”. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali, bilo je lijepo i svečano.

Fotografije s događanja pogledajte u priloženoj galeriji.