Proljeće na pragu

CatalpaOsnovna škola Matije Petra Katančića smještena je gotovo u središtu grada, u prirodnom okružju valpovačkog parka nevjerojatne ljepote koji osvaja tišinom, bojama i mirisima te rijeke Karašice koja je oduvijek bila i ostala inspiracija mnogim pjesnicima i odgajateljima. Tijekom svih godina svoga postojanja škola je stručno i odgovorno obavljala, a to radi i danas, djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja s ciljem spoznavanja važnosti obrazovanja te primjene stečenog znanja u svakodnevnom životu. Usmjerena je i na očuvanje ekološkog sklada i stabilnosti te racionalnog korištenja prirode i njenih dobara, na uređenje i obnavljanje okoliša kao osnovnog uvjeta zdravog i održivog razvoja te na estetske vrijednosti krajolika.

Parcela naše škole veličine je 33.439 m2, a samo park s nasadima proteže se na 18.120 m2 kojeg trenutno obnavljamo i pomlađujemo.

Početkom školske godine rekli smo da mladi ljubitelji prirode neće stati na prvim koracima nego ustrajati u svome nastojanju ka pozitivnim promjenama okoliša. Dobar dio toga ne bismo mogli ostvariti da nje postojala i da trenutno ne postoji pomoć i podrška ravnatelja škole. Mnogi su se prolaznici zapitali ili pomislili što se to događa jer je nekoliko dana školski travnjak bio prekriven srušenim granama i pokojim stablom što se može vidjeti i na fotografiji. Nakon povratka sa zimskih praznika dočekala nas je i ne tako lijepa slika. Grane koje u jesen nismo stigli sanirati, sada slomljene, ležale su na zemlji, a krošnje stabla javora (na sportskim terenima) potpuno slomljena što je uvelike narušavalo estetiku prirode i sigurnost boravka u njoj. Struka nam je i ovoga puta izašla ususret te obilaskom terena i konzultacijom zaključila da poneka stabla iz mjere opreza i sigurnosti djece, roditelja, nastavnika i svih koji se kreću školskim dvorištem trebaju biti posjećena. Osim odrezati cilj nam je i posaditi mlade sadnice pa smo za početak posadili sadnice catalpe i nekoliko cvatućih grmova. Provođenjem ovih zahvata cilj nam je i razvijati ljubav prema prirodi i vrijednostima koje je čovjek stvorio radom, svijest o nužnosti čuvanja prirode, proučavati i upoznavati biljne vrste te pridonijeti biološkoj raznolikosti svoga zavičaja, voditi računa o estetskoj vrijednosti krajolika te urediti i obnoviti školski okoliš.

 Priroda je čista ljepota, ona nas hrani svojim mirisima, bojama, zvukovima,plodovima i višestruko nam vraća svaki trenutak koji joj posvećujemo. Da bismo osjetili prirodu moramo joj se približiti, možemo je dovesti k sebi (na balkon, terasu, sobne vrtove…) ili otići k njoj. Mi smo odabrali otići k njoj. Izašli smo u školsko dvorište, okrenuli se oko sebe i ozbiljno prionuli pozitivnim promjenama. Nismo se ni snašli, a već smo zaprljali ruke zemljom, napravili bezbroj koraka i čučnjeva što se pokazalo odličnim i za naše psihofizičko zdravlje.

Voditeljica botaničke skupine Stela Horvat i ravnatelj Dalibor Košutić