Bogato Katančićevo stvaralaštvo

Prošloga su tjedna Osnovna škola Matije Petra Katančića u Valpovu i Grad Valpovo organizirali predstavljanje knjige Izabranih djela Matije Petra Katančića.

mpk_20160321110348

Bio je to još jedan susret s uvaženim profesorom Stanislavom Marijanovićem, koji je predstavio knjigu čijom se pripremom bavio sedamnaest godina. Sudionike, posjetitelje i uvaženoga gosta, pozdravili su ravnatelj Osnovne škole Dalibor Košutić i zamjenica gradonačelnika Pavica Majdenić. Predstavljanje knjige svojim su glazbenim i recitatorskim umijećem upotpunili učenici naše škole što je profesora posebno razveselilo te nas je podsjetio da je Katančić glazbu doživljavao kao razodjevenu misao.

Knjigu Izabrana djela Matije Petra Katančića priređivača prof. emeritiusa Stanislava Marijanovića tiskala je 2014. Matica hrvatska u ediciji Stoljeća hrvatske književnosti te nam predstavlja Katančićev pjesnički i znanstveni opus na temelju novih književnoznanstvenih i istraživačkih spoznaja i uvida u dosad neistražene tiskopise. Prof. Marijanović je zacijelo najbolji poznavatelj života i djela Matije Petra Katančića i s radošću je naglašavao svoje nove pronalaske iz bogatoga stvaralaštva Katančića koje pronalazi u najskrivenijim kutcima budimpeštanskih i inih arhiva. Mnoge je Katančićeve bilježnice i rukopise profesor pronašao no dio njegova stvaralaštva, kao i njegove uspomene na Valpovo, još uvijek nisu nađene što ostavlja prostora mladim mogućim istraživačima. Profesor je Marjanović kroz svoje prispodobe oživio još neke uvažene ljude s našega područja poput Josipa Hamma. Podsjetio nas je koliko je važno znati i znanjem odavati počast ljudima poput Katančića. Ova je knjiga vrhunski napravljeno priređivačko djelo Stanislava Marijanovića, a primjerak je profesor poklonio Osnovnoj školi te time obogatio naš knjižnični fond.