„Mali vrtlari i voćari“ područne škole Nard

Mali vrtlari i voćari u područnoj školi Nard rade već treću godinu. Prije dvije smo  godine zasadili mali voćnjak za kojeg je svaki učenik donirao jednu voćku i dobili smo donaciju Poljoprivrednog instituta. Tada smo krenuli s radom na našem malom povrtnjaku-voćnjaku. Naš voćnjak broji tridesetak različitih vrsta voćaka (jabuka, krušaka, višanja,  bresaka) koje su se sve primile. Ove smo  godine krenuli s prvim orezivanjem  i okopavanjem. Jesenas smo u svoj vrt zasadili crveni i bijeli luk, špinat i grašak  kojeg smo ovog proljeća okopali čim je došlo lijepo vrijeme. Jedan tata koji nam je jesenas izorao, sada je i istanjurao vrt u koji smo zasijali mrkvu, peršin, ciklu, salatu i začine bosiljak, vlasac, majčinu dušicu te kopar. Na sijanju su nam se pridružile dvije mame koje su nam pomogle u sjetvi. Sami smo napravili gnojivo i  sredstvo protiv insekata od mladih kopriva. Kako želimo da je u našem vrtu sve prirodno tako sami pravimo sredstva za zaštitu i sadimo začine koji pomažu i tjeraju određene nametnike. Iskoristili smo lijepo vrijeme i nabrali maslačak kojeg ćemo dio sušiti,  a od dijela ćemo napraviti  sirup protiv bolesti dišnih puteva i  bronhitisa te “med” od  maslačka.

ps_nard_160405094654_8

Sve  radimo s biljkama i plodovima koje imamo u našem vrtu i koje smo zasijali  i zasadili. Sada nam slijedi berba špinata od kojeg ćemo dio sami konzumirati, a dio prodati na sajmu. Potom slijedi berba graška, salate, pa berba bazge koje imamo u školskom dvorištu, od koje planiramo praviti sok od cvjetova i bobica, te je sušiti za čaj. Nakon bazge, ubrat ćemo i osušiti začine, te izvaditi crveni i bijeli luk koji je namijenjen za prodaju.

Uglavnom, kroz cijelu godinu imamo radove koje obavljamo redom kojim dolaze te ih spravljamo za nas ili za prodaju.  Ujesen ćemo sakupiti orahe,  očistiti ih, dio prodati od dijela napraviti kolače koje  konzumiramo  i prodajemo na sajmovima.

Ove godine za sajam smo pripremili: sok od bazge i bazginih bobica sirup i “med” od maslačka, mirisnu lavandu, sredstvo od koprive za prihranu  i zaštitu bilja  te orahe koje  smo sakupili u našem voćnjaku.

ps_nard_160408093207_15

Voditeljica: Biserka Medved

PŠ Nard, „Mali voćari i vrtlari“