Zelena povelja

CatalpaZelena povelja Osječko-baranjske županije javno je priznanje za doprinos očuvanju okoliša za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja na području Osječko-baranjske županije. Dodjeljuje se za djelatnost (izuzetan trud i rad) i rezultate kojima se osigurava cjelovito očuvanje vrijednosti prirodnih izvora, biološke raznolikosti prirodnih zajednica i očuvanje ekološkog sklada i stabilnosti, očuvanje kakvoće žive i nežive prirode i racionalno korištenje prirode i njenih dobara, očuvanje i obnavljanje kulturnih i estetskih vrijednosti krajolika te unapređenje stanja okoliša kao osnovnog uvjeta zdravog i održivog razvoja.

Da se trud i rad prepoznaje i nagrađuje uvjerili su se učenici i voditeljica Botaničke skupine “Catalpa” Učeničke zadruge Karašica OŠ Matije Petra Katančića, kada su 22. travnja primili baš ovo priznanje koje im je uručio župan Vladimir Šišljagić.

zelena_povelja_1604221332023

Početkom prošle školske godine obnovljena Učenička zadruga započela je rad s 80 članova koja je aktivno radila u nekoliko skupina. Ove školske godine 2015./2016. pridružila im se novo oformljena Botanička skupina “Catalpa” koju čine učenici 3.c razreda i krenula u provođenje projekta “U zagrljaju prirode”. Projekt je za cilj imao uređenje školskog okoliša koji je bio velik izazov za njih, ali radoznali, hrabri i otvoreni za nova iskustva bez velikih očekivanja upustili su se u zelenu avanturu koja je polučila višestruku dobit. Prve pohvale za aktivnost i vidljivi pomak u mijenjanju slike školskog dvorišta učenici su dobili od ravnateljice Dječjeg vrtića “Maza” Svjetlane Cvenić koja je vidjevši angažman i entuzijazam mladih ljubitelja prirode inicirala prijavu za priznanje ovakve vrste. Školsko dvorište veoma je važno ne samo kao prostor za boravak i učenje, već i kao zelena površina urbane cjeline – grada. Važno je spomenuti da je školsko dvorište smješteno uz rijeku Karašicu koja je oduvijek bila inspiracija mnogim pjesnicima i odgajateljima te nasuprot parku nevjerojatne ljepote koji osvaja tišinom, bojama i mirisom i kao takav ponos je našega grada pa je i veza sa školskim dvorištem samim time od posebnog značaja.

Osnovnoškolci uključeni u uređenje školskog okoliša razvijaju i njeguju radne navike kao i samostalnost, poduzetnost i potrebu za suradnjom. Pokazuju odgovornost za ishode zajednički planiranih aktivnosti i u dobrom ozračju njeguju prijateljstvo te uvažavaju različitosti što je u današnje vrijeme od posebnog značaja, a budućnost nam čini obećavajućom.

Želja je učenika Učeničke zadruge “Karašica” da u svoje srce i u srce drugih usade ljubav prema prirodi jer “Ona je livada svih života” i ima pravo na opstanak – rekao je netko mudar, i neka 22. travnja bude svaki dan kako bismo se neprestano podsjećali da nismo vlasnici Zemlje, već njezini zaštitnici.  A na Dan planeta Zemlje oko naše škole bilo je kao u košnici, jer su se učenici cijele škole uključili u čišćenje okoliša i sadnju drveća.

Ravnatelj škole, djelatnici i učenici ponosni su nositelji Zelene povelje koja je dodatni vjetar u leđa u daljnjem očuvanju okoliša, biološke raznolikosti, i poboljšanju kakvoće življenja u našoj sredini.

Voditeljica botaničke skupine: Stela Horvat