Preventivni programi policijske uprave osječko-baranjske

U okviru Preventivnog programa PU osječko-baranjske, u periodu od listopada do prosinca, održan je niz predavanja za učenike 5.-7. razreda. Predavanja je držao policijski djelatnik predstavnik PU Osječko-baranjske županije, gospodin Darko Ćorković.

Za učenike 5. i 6. razreda tema predavanja bila je “Sigurnost i zaštita djece na Internetu”. Cilj je predavanja podići razinu svijesti o potrebi sigurnijeg i odgovornijeg korištenja interneta od strane djece i mladih. Također je naglašena činjenica da su pravila u stvarnom i virtualnom svijetu jednaka, tako da sve ono što nije dopušteno niti prihvatljivo u stvarnom svijetu, nije ni u onom virtualnom.Za učenike 7. razreda tema je predavanja bila “Budi navijač, a ne razbijač”. Cilj je ovog predavanja upoznati učenike osnovnih i srednjih škola o zakonskoj regulativi sprječavanja nereda na sportskim natjecanjima, odnosno nogometnim utakmicama, stvaranje većeg osjećaja sigurnosti svih sudionika te smanjenje nereda na sportskim natjecanjima. Na ovaj se način podiže razina kulture navijanja i razine znanja i svijesti o posljedicama nereda te nesportskog ponašanja na sportskim natjecanjima, posebno na nogometnim utakmicama.

Učenicima su teme prezentirane na izrazito zanimljiv način; imali su prilike aktivno sudjelovati i postavljati pitanja te razgovarati o ovim važnim temama.

Sanja Antolović Kurtović